Chatta med oss 0101821513 mail

Bäst fotbollslag i Spanien

Publicerad:

Skrivet av:Fredrik Eliasson

Verifierat av

Jonas W

Spansk fotboll har i princip alltid kännetecknas av en offensiv och positiv fotboll där tekniken oftast har satts före taktiken. Detta gäller såväl inom herr- som damfotbollen. 

Den offensiva fotbollen har lett till ett stort publikintresse och det är få länder som kan stoltsera med en lika passionerad och engagerad publik som den spanska publiken. Det är en publik som kan sin fotboll, kräver att den ska vara vacker och som är trogen sin klubb, även under de perioder som resultaten inte är på den nivå som publiken förväntar sig.  

Kampen om vilket lag som är bäst fotbollslag i Spanien står på herrsidan oftast mellan de två giganterna – Barcelona och Real Madrid. Dessa två lag står i en klass för sig vilket gör att den spanska förstaligan, la Liga, ibland kan kännas något förutsägbar. På damsidan har det varit betydligt jämnare med följd att det har varit möjligt för fler klubbar att vinna damernas högsta division – Primera División och därmed bli bäst fotbollslag i Spanien. För den som är intresserad av en jämnare och mer spännande liga är Primera División att föredra framför la Liga. 

Spanien bästa fotbollslag under de senaste åren 

Toppskiktet i la Liga har under den senaste tioårsperioden sett ut som det brukar göra, det vill säga att Barcelona och Real Madrid befinner sig i toppen och därefter följer övriga klubbar. Emellertid har den mindre klubben i Madrid, Atlético Madrid, gjort sitt bästa för att störa den rådande ordningen – och lyckats. Under de senaste åren har Atlético Madrid, genom att vid två tillfällen spela hem ligatiteln mitt framför näsan på de två giganterna, visat sig vara det bästa laget i Spanien. 

På damsidan och Primera División är det Barcelona som med sex titlar har dominerat ligan under den senaste tioårsperioden. Och de säsonger som Barcelona inte vann ligatiteln slutade man dessutom på andra plats, efter Atlético de Madrid vid tre tillfällen och efter Athletic Club från Bilbao vid ett tillfälle. Det är därför inte någon tvekan om att Barcelona är det i dag bästa laget i Spanien på damsidan. 

Bäst fotbollslag i Spanien
Vilka fotbollslag är bäst i Spanien 2022 egentligen? Speltipsar.se förklarar historian och siar om framtiden!

Spanien bästa fotbollslag ur ett historiskt perspektiv

La liga såg dagens ljus redan 1929 och har därför en både lång och stolt historia. De bästa spanska lagen har i regel gjort mycket bra i från sig i de europeiska cuperna och de tillhör ofta förhandsfavoriterna när det europeiska cupspelet drar igång. Några av världens bästa fotbollsspelare genom tiderna, som till exempel Alfredo di Stefano, Diego Maradona, Zinedine Zidane, Ronaldhino och Messi, för att endast nämna några exempel har samtliga spelat och gjort outplånliga avtryck i la Liga. 

Även ur ett historiskt perspektiv är det Real Madrid och Barcelona som är de två giganterna inom spansk fotboll. Real ligger dock, genom inte mindre än 34 ligatitlar och 24 andraplatser sedan 1929, ett par steg före Barcelona som “endast” har mäktat med 26 ligatitlar under samma period. Det kan noteras att Real Madrid under la Ligas snart hundraåriga historia ensamt har tagit fler ligatitlar än vad samtliga övriga lag, Barcelona borträknat, har gjort.  

På damsidan har Real Madrid inte varit lika framträdande som på herrsidan, långtifrån dessutom. Real Madrid har inte lyckats att vinna ligatiteln vid ett enda tillfälle sedan ligan startades 1988. I stället är det Barcelona som med sina sex ligatitlar är ensam kvinna på täppan, tätt följd av baskiska Athletic Club med fem ligatitlar, och därefter Levante som tillsammans med Atlético de Madrid har vardera fyra ligatitlar. Historiskt sett är det på damsidan betydligt fler klubbar som har kunnat titulera sig som Spaniens bästa fotbollslag. 

Framtiden för spansk fotboll

Även om spansk herrfotboll generellt står inför ekonomiska utmaningar är framtiden relativt ljus. Precis som övriga lag runtom i de europeiska ligorna måste kostnaderna förr eller senare anpassas till intäkterna. Det har om inte annat Barcelona bittert fått erfara, när man bland annat tvingades att släppa iväg ikonen Lionel Messi till Paris eftersom man inte hade de pengar som behövdes för att behålla honom. Men även om de spanska topplagen kommer att ha något mindre pengar att röra sig med kommer de fortfarande att tillhöra de bästa lagen i Europa. 

För damfotbollen ter sig framtiden än ljusare. Efter att under lång tid ha befunnit sig på fotbollens ekonomiska bakgård har även de spanska klubbarna börjat inse damfotbollens attraktionskraft och att det är en god affär att satsa även på de kvinnliga utövarna av fotboll. En och annan klubb har dessutom förhoppningsvis insett det orimliga i att damfotbollen endast får småsmulor jämfört med herrfotbollen – vi lever trots allt på 2020-talet och inte på 1950-talet. Det finns därför all anledning att spansk damfotboll kommer att genomgå en mycket positiv utveckling under kommande år. Satsningarna på damfotbollen kommer förhoppningsvis leda till att de bästa spanska damlagen även kommer att tillhöra de bästa lagen i Europa.  

PS. Missa inte att läsa om bäst fotbollslag i Italien och bäst fotbollslag i Frankrike

Lämna en kommentar