Chatta med oss 0101821513 mail
Uppdaterat:28 JAN. 2022

Det franska landslaget i fotboll tillhör sedan många år den absoluta världstoppen. Det gäller både på herr- och damsidan, även om herrarna för tillfället ligger steget före damerna vad gäller antalet titlar. Det franska damlandslaget kan ännu inte titulera sig som världsmästare men inför varje världsmästerskap tillhör man en av förhandsfavoriterna för att spela hem titeln. Och det är sannolikt endast en tidsfråga innan även de franska damerna kan titulera som sig världsmästare. 

Framgångarna inom fransk fotboll är inte någon slump. Utbildningen av både ledare och spelare är en av världens främsta, och organisationen kring talangutveckling är imponerande både på nationell och distriktsnivå. Frankrike har därför alla förutsättningar för att fortsätta producera världsspelare till såväl ett herrlandslag som ett damlandslag som båda kan vara med och slåss om världsmästartiteln när VM går av stapeln vart fjärde år. Att talangutvecklingen är något utöver det vanliga är något som avspeglas i herrarnas League 1 och damernas Division 1 Féminine. Varje säsong dyker det upp ett antal nya och intressanta talanger som förgyller tillvaron för de olika lagens supportrar. 

Frankrikes bästa fotbollslag på herrsidan 

Sedan Paris Saint-Germain (PSG) fick en ny och pengastinn ägare från Qatar har PSG kommit att dominera den franska herrfotbollen. Det finns inte någon annan klubb i Frankrike, och kanske inte heller i hela världen, som ens är i närheten av de ekonomiska resurser som PSG har tillgång till. Denna närmast bottenlösa kassakista har gjort det möjligt för PSG att värva världsspelare som t ex vår egen Zlatan, Lionel Messi, Marco Veratti, Kylian Mbappé och Neymar, för att på så sätt metodiskt bygga upp ett lag med toppspelare på i princip varje position. 

Den qatariska ägaren har dessutom varit glasklar från första dagen; det första steget är att PSG ska vara bäst fotbollslag i Frankrike och när den målsättningen är nådd ska PSG bli bäst i Europa vilket ska krönas med en Champions Leauge-titel. 

Emellertid är pengar och världsspelare inte någon garanti för framgång på fotbollsplanen. Det har många fotbollsklubbar, och deras ägare, bittert fått erfara. Det finns ett otal klubbar där stora satsningar utmynnat i kompletta fiaskon utan några som helst framgångar på fotbollsplanen. Även PSG har haft sina problem på vägen, och trots att man har haft tillgång till den absolut bästa spelartruppen har man vid ett par tillfällen avslutat säsongen på en vanhedrande andraplats efter lag som Lille och Lyon. 

Trots dessa felsteg är det inte någon tvekan om att PSG idag är Frankrikes bästa fotbollslag. Det är ett komplett lag som dessutom spelar en attraktiv anfallsfotboll. Skulle PSG misslyckas med att vinna ligatiteln beror detta snarast på arrogans i förening med underskattning och inte på en dålig spelartrupp. Sju seriesegrar under de senaste tio säsongerna talar dock sitt tydliga språk – PSG är det bästa fotbollslaget i Frankrike. 

Bäst fotbollslag i Frankrike
Bäst fotbollslag i Frankrike? Speltipsar.se tipsar!

Frankrikes bästa fotbollslag på damsidan 

Fransk damfotboll har under lång tid totalt dominerats av Olympique Lyonnais. Efter att ha tagit sin första ligatitel 2007 fortsatte klubben på den inslagna vägen och tog inte mindre än fjorton (!) raka ligatitlar innan Paris Saint-Germain rubbade cirklarna och tog sin första titel 2021. En serieseger som smakade lika gott i huvudstaden som den gjorde ont i Lyon. 

Olympique Lyonnais har inte endast dominerat fransk fotboll. Även de europeiska toppklubbarna fick känna på Olympique Lyonnais smått otroliga lagbygge som mellan 2011 och 2020 kammade hem hela sju Champions League-titlar. Mot denna bakgrund är det inte särskilt svårt att utnämna Olympique Lyonnais till Frankrikes bästa fotbollslag på damsidan under den senaste tioårsperioden. Men idag är det en jämn och oviss strid mellan Olympique Lyonnais och PSG om vem som är det bästa laget. 

Bäst fotbollslag i Frankrike i framtiden

Att pengarna är avgörande för att kunna bygga ett konkurrenskraftigt lag som kan vinna den franska förstaligan är inte någon nyhet. Detta gäller såväl på herr- som damsidan. Det är därför inte en särskilt vild gissning att Frankrikes bästa lag under överskådlig framtid kommer att heta PSG på herrsidan och PSG eller Olympique Lyonnais på damsidan. Det är dessa klubbar som har de största plånböckerna och det är även något som kommer att synas i serietabellen.  

Vi kommer sannolikt att se enskilda säsonger där andra lag än PSG och Olympique Lyonnais lägger beslag på förstaplatsen, men dessa säsonger är snarast undantagen som bekräftar huvudregeln. 

Vad som skulle kunna skifta maktbalansen är att någon av de övriga klubbarna får en ny ägare med stora ekonomiska resurser. Klubbar som Olympique Marseille och Monaco på herrsidan är alltid föremål för spekulationer om uppköp av olika konsortier från länder med sin bas i oljeproducerande länder. Skulle någon av dessa klubbar få tillgång till en lika stor bankbok som PSG blir det kanske något av deras lag som i framtiden kan titulera sig som Frankrikes bästa fotbollslag. 

PS. Missa inte att läsa om bäst fotbollslag i Italien och bäst fotbollslag i Spanien

Lämna en kommentar