Chatta med oss 0101821513 mail
Uppdaterat:4 JAN. 2024

Sverige och övriga Norden har en stor roll bland alla företag som är involverade i vadslagning. Inte nog med att några av de största och mest etablerade aktörerna inom sportsbetting har nordiska ägare, utan även att iGaming generellt domineras det av nordiska speltillverkare inom casino också. Därmed har Norden en direkt avgörande roll för branschens utveckling, en roll som de inblandade axlar med bravur.

Licens för de nordiska länderna

De nordiska länderna inkluderar Sverige, Danmark, Finland, Norge och Island samt Grönland, Färöarna och Åland. Det är lätt att räkna alla nordiska länder som ett men faktum är att licens och monopol skiljer sig kraftigt åt mellan länderna. Danmark var först ut med att införa nationell licens och den 1 januari 2019 hoppade Sverige på samma tåg. I Finland och Norge finns det nationella motsvarigheter till Svenska Spel som har monopol på spel. Det gör att invånare i dessa länder spelar under licens från Malta, Curacao och Cypern istället. Här kan du till exempel se en lista över bookmakare i Norge.

Bästa spelbolagen i Norden
Bästa spelbolagen i Norden 2024

Därmed påminner upplägget väldigt mycket om det som rådde i Sverige innan svensk licens från Spelinspektionen trädde i kraft.

Bra mobila förutsättningar hos nordiska spelbolag

De nordiska spelbolagen har en tung roll inom branschen. Bland annat är de mobila förutsättningarna att kunna lägga bets perfekta. Vi hittar till exempel det svenska spelbolaget LeoVegas som i över tio års tid tagit emot priser på de mest åtråvärda galorna i branschen för sin mobila plattform. De är långt ifrån ensamma med betting i mobilen men är definitivt med i världstoppen bland de spelbolag med bäst mobila möjligheter inom vadslagningens värld.

Mobilt BankID ger en smidigare upplevelse

I Sverige och delar av Norden har mobilt BankID förändrat upplevelsen i grunden. Numera kan spelare registrera sig, verifiera sin identitet och ta ut pengar med BankID. Detta är unikt för nordiska spelbolag med undantag för ett fåtal andra länder. Därmed får de nordiska spelarna betydligt smidigare processer kring nämnda ämnen.

I princip alla spelbolag med nordiska ägare erbjuder spelare att registrera sig och begära uttag med mobilt BankID. Tack vare detta kan dina vinster komma in på några minuter till ditt bankkonto genom digitala betaltjänster som Swish och Trustly. Denna smidighet kring registrering och uttag finns ofta inte hos utomnordiska spelbolag. Där kan spelare behöva vänta i dagar – ibland veckor – på att få ut sina vinster.

BML-koncernen har en viktig roll

Det finns flera svenska koncerner inom sports betting och spel på nätet där BML Group är en av de ledande företagen. De ligger bakom spelbolag som Betsson och Betsafe, samtidigt som de också förvärvat Nordicbet. Betsson är det stora flaggskeppet och spelsidan har etablerat sig över hela världen, inte bara i Norden. Spelbolaget gör mycket för svensk idrott då man bland annat är huvudsponsor för SHL, den högsta ligan inom svensk ishockey. Även de andra spelsidorna som Nordicbet och Betsafe är populära i Sverige och framförallt Nordicbet fokuserar mycket på sporter i Norden. Bland annat har spelare kunnat spela på de lägre divisionerna inom svensk fotboll, något som blivit populärt.

Kindred Group med Unibet i spetsen

Unibet kanske är det kändaste spelbolaget i Norden och deras räckvidd sträcker sig långt utanför de nordiska gränserna. Inom koncernen Kindred Group hittas också Maria Bingo, Storspelare och flertalet andra spelsidor. Det råder dock inga tvivel om att Unibet är det största spelbolaget av alternativen. När Betsson är sponsor för den inhemska svenska ishockeyn har Unibet samma roll inom svensk fotboll. Sedan 2020 är de huvudsponsor för Allsvenskan och bidrar därmed till att de svenska fotbollsklubbarna får mer pengar än tidigare.

Bra kundtjänst och seriösa sidor

Spelbolagen i Norden har väldigt gott rykte på grund av flera anledningar. Som nämnt är de mobila förutsättningarna perfekta och med BankID får nordiska spelare en såväl smidigare upplevelse som blixtsnabba uttag. Det finns också ytterligare faktorer som gjort att Norden fått en ledande roll.

Kundtjänsten är en viktig del och där ligger de nordiska länderna i framkant. De har en seriös utbildning med alla medarbetare och erbjuder kundservice på de lokala nordiska språken. En svensk spelare kan därför prata med svensk support medan en norrman får hjälp på norska. Därmed går det alltid att kommunicera på sitt hemspråk hos nordiska spelbolag, samtidigt som det också finns engelskspråkig kundtjänst för de internationella spelarna.