Chatta med oss 0101821513 mail

Bäst fotbollslag i Italien

Publicerad:

Skrivet av:Fredrik Eliasson

Verifierat av

Jonas W

Italien är ett av de stora fotbollsländerna och ett land där fotbollen har en ställning i samhället som närmast påminner om religionen. De katolska italienarna tar besöken till fotbollsstadion lika seriöst som besöken till söndagsmässan i den lokala kyrkan. Passionen och intresset för fotboll har medfört att nivån på italiensk fotboll är mycket hög. De bästa fotbollslagen i Italien är som regel även bland de bästa fotbollslagen i Europa, och därmed även i världen.  

Detta är i och för sig en sanning med en viss modifikation – det avser endast herrfotbollen. De bästa lagen inom den italienska damfotbollen har en bit kvar innan de når Europatoppen. Tyvärr har italiensk damfotboll under lång tid varit satt på undantag och har inte haft de ekonomiska resurser som krävs. Detta har medfört att den italienska damfotbollen ligger en bit efter de större ligorna, som till exempel brittiska Super League eller spanska Primera Division. Men en förändring kan skönjas sedan ett antal år tillbaka. Många av de större klubbarna har börjat att satsa på damfotbollen och det är sannolikt endast en tidsfråga innan de bästa italienska damlagen även tillhör de bästa fotbollslagen i ett internationellt perspektiv.  

Bäst fotbollslag i Italien
Vilka är dom bästa fotbollslagen i Italien? Speltipsar.se går igenom då, nu och framåt!

Italiens bästa fotbollslag ur ett historiskt perspektiv

Det största och bästa italienska fotbollslaget inom herrfotbollen, i ett historiskt perspektiv, är tveklöst klassiska Juventus från Turin. Det finns ingen annan klubb i Italien som ens är i närheten av Juventus alla titlar och andra utmärkelser. Juventus är den klubb i Italien som har vunnit flest ligatitlar, flest cuptitlar och även flest titlar på europeisk nivå, som till exempel Champions League. Övriga italienska storklubbar i Italien, som till exempel Milan, Inter, Roma eller Lazio har alla titlar och även en beundransvärd historia. Men de har alla en lång väg att vandra innan de kan stoltsera med en lika framgångsrik historia och samma antal titlar som Juventus.  

Visste du att Juventus och Milan länge har varit favoritlagen att spela på enligt många svenska bettingsidor

Till skillnad från herrfotbollen, med en mer än hundraårig historia, fick damfotbollen sin första nationella serie så sent som 1968. Damfotbollens historia är betydligt mer brokig där även mindre klubbar har varit framgångsrika under olika perioder. Damfotbollen saknar klubbar som har varit dominerande under en längre tid, som till exempel Juventus har varit inom herrfotbollen. Det bästa italienska fotbollslaget inom damfotbollen, om man räknar till antal seriesegrar, är Torres som vann sin sista Serie A-titel så sent som säsongen 2012-2013. 

Italiens bästa fotbollslag i dag

Den moderna italienska fotbollen domineras av ett fåtal klubbar i form av Juventus, Milan, Inter, Roma och Lazio. Sedan säsongen 1990/1991, då Sampdoria vann ligatiteln, är det någon av dessa fem klubbar som har stått överst på podiet varje år.  Sedan Inter hade sin storhetstid mellan 2005 och 2010 har Juventus totalt dominerat herrfotbollen och vunnit Serie A inte mindre än nio gånger. Dessutom skedde dessa vinster i ett sträck innan Inter bröt trenden och blev seriesegrare under säsongen 2020/2021. Detta får emellertid ses som ett undantag och det är inte någon tvekan om att Juventus sedan drygt tio år tillbaka är det bästa fotbollslaget i Italien. 

Även inom damfotbollen är det Juventus som sedan ett antal år dominerar Serie A. Klubben har inte mindre än fyra raka serietitlar under de senaste åren. Juventus är därför det bästa laget i Italien även när det kommer till damfotboll. Resultaten talar sitt tydliga språk och de andra klubbarna i Serie A för damer har haft det minst lika svårt som sina manliga motsvarigheter att rubba Juventus från tronen. 

Italiens bästa fotbollslag i framtiden

Som i princip alla större europeiska ligor står striden om vem som är bäst fotbollslag i Italien mellan ett fåtal större klubbar. I princip är det inte möjligt för någon annan klubb att vinna Serie A. För att kunna vinna Serie A krävs stora ekonomiska resurser. Det är emellertid inte tillräckligt med en stor plånbok. Det krävs även en bra organisation och framförallt tålamod. Att bygga upp ett konkurrenskraftigt lag i Serie A med att bli bäst i Italien tar tid och det är inte möjligt att “köpa ihop” ett slagkraftigt lag under endast en eller ett par säsonger. 

Detta är dessutom en situation som inte kommer att förändras under överskådlig framtid. Snarare kommer skillnaden mellan de stora och etablerade klubbarna på ena sidan och de mindre klubbarna på andra sidan att ytterligare accentueras. Så snart någon av de mindre klubbarna lyckas att fostra eller upptäcka en ny spelare med en talang utöver det vanliga kommer spelaren omgående att köpas upp av någon av de etablerade klubbarna. 

Situationen är något annorlunda på damsidan där det krävs betydligt mindre pengar för att få ihop ett slagkraftigt lag. Det är därför fortfarande möjligt att med en betydligt mindre plånbok skapa ett lag som kan vara med i toppstriden. Men den som känner sig manad bör skynda sig på. Den italienska damfotbollen ändras i rasande fart och har blivit alltmer populär bland såväl sponsorer som supportrar. Detta innebär att det framöver kommer att krävas helt andra ekonomiska och organisatoriska resurser för att bli bäst fotbollslag i Italien inom damfotbollen. 

PS. Missa inte att läsa om bäst fotbollslag i Spanien och bäst fotbollslag i Frankrike!

Lämna en kommentar