Chatta med oss 0101821513 mail

Spela på amerikansk fotboll!

Publicerad:

Skrivet av:Fredrik Eliasson

Verifierat av

Jonas W

I USA har amerikansk fotboll länge varit den mest populära sporten. De kallar den kort och gott bara för football, medan vanlig fotboll går under namnet soccer.  Varför är egentligen amerikansk fotboll så populärt på andra sidan Atlanten och passar den för betting? Många har säkert redan kommit i kontakt med sporten på grund av Super Bowl, som blivit enormt stort även utanför USA. Även den stora amerikanska fotbollsligan NFL visas över hela världen. Här kommer några tips för dig som är sugen på att spela på amerikansk fotboll.

Spela på amerikansk fotboll!
Spela på amerikansk fotboll

Hur amerikansk fotboll fungerar

Det är lätt att få panik när man ser alla linjer på spelplanen och den stora mängden termer som man måste förstå för att hänga med i sporten. Egentligen är den inte så komplicerad, utan det finns stora likheter med sporten rugby. Skillnaden är att man inom amerikansk fotboll använder skydd och även får passa bollen framåt. Ytterligare en skillnad är att spelare utan boll får attackeras, vilket leder till mycket taktiskt spel där lagledarna likt två generaler måste planera anfall och försvar. Målet är sedan att föra bollen till motståndarlagets målområde, kallat end zone. Där finns chansen att göra en touchdown. Det andra sättet att skaffa poäng är via ett field goal. I så fall sparkas bollen mellan målstoplarna och över tvärribban i det särskilda målet som står i varje kortända.

Matcherna handlar hela tiden om hur lagen kämpar för att ta mark så de får chansen att göra en touchdown eller ett field goal. Anfallade lag har fyra försök på sig att förflytta sig minst 10 yards framåt. Lyckas de återställs läget med fyra nya försök. På sätt och vis fungerar bollen mer som en markör hur mycket mark som vunnits eller förlorats. Försvarsarbetet kan vara helt otroligt i NFL-lag och att ens ta några ynka meter kan vara en stor utmaning. De kan också lyckas bryta en passning, en så kallad interception, och ta över turen att anfalla.

Något annat som är bra att veta om du vill spela på amerikansk fotboll är de strikta spelarrollerna som Quarterback, Runningback, Wide receiver, Linebacker, Kicker osv. Det är något man lär sig över tid. Varje lag har 45-55 spelare till förfogande och laguppställningen byts hela tiden beroende på uppgift. Det ger många avbrott i spelet, men är bekvämt för den som gillar att kunna planera sin betting.

Vad du kan betta på inom amerikansk fotboll

NFL dominerar bettingen på amerikansk fotboll, även om det ibland även erbjuds spel på NCAAF eller ligan för College Football. De flesta som har erfarenhet från sportbetting lär känna igen sig. Du kan spela på vilket lag som vinner eller till exempel över/under ett visst antal poäng i matchen. En touchdown ger 6 poäng och det finns även sätt att tjäna fler poäng som field goals. Därför är inte ovanligt att lag skramlar ihop över 50 poäng i en match.

Att spela på amerikansk fotboll är definitivt något som bara blir mer underhållande ju mer du lär dig om sporten. NFL och Super Bowl blir till exempel oerhört spännande när man börjar förstå alla de små detaljerna. Antagligen är det därför amerikanskt fotboll lockar sådan rekordpublik i USA och hela familjer samlas ofta under söndagarna för att se på NFL tillsammans.

Lämna en kommentar