Chatta med oss 0101821513 mail

Betting

Betta på fotboll – en passion världen över!

Publicerad:

Skrivet av:Fredrik Eliasson

Verifierat av

Jonas W

Att betta på fotboll är så otroligt stort världen över förvånar oss inte!
Fotboll är världens populäraste sport och allt som krävs för att spela är egentligen en boll. Flera av världens bästa spelare har en fattig bakgrund där de spelade i timtals efter skolan med sina kompisar för att bygga upp sin otroliga teknik. Kvaliteten på underhållningen är mycket hög och få om någon annan sport kan väcka så mycket starka känslor som fotboll. Därför faller det sig naturligt att fotbollsbetting är en av de vanligaste formerna av betting. Nedan följer en närmare titt på vad som gör det unikt och hur du ska göra för att nå framgång.

Betta på fotboll
Betta på fotboll

Varför fotboll är en bra sport för betting

Gillar du ett stort utbud av olika spelobjekt? Vill du kunna ägna dig åt livebetting medan du ser på matcherna på TV? I så fall är det ingen annan sport som slår fotboll. Du hittar de stora ligorna i Europa som Premier League i England, Bundesliga i Tyskland, La Liga i Spanien, Ligue 1 i Frankrike och Serie A i Italien. Sedan ska vi givetvis inte glömma bort Allsvenskan i Sverige och som om det inte vore nog kan du även spela på lägre divisioner som Superettan.

Zlatan spelar i skrivande stund i den amerikanska fotbollsligan MLS i USA och det finns självklart också stora ligor i Sydamerika och Asien. Fotboll är en global sport i ordets rätta bemärkelse. Nästan dygnet runt pågår det spännande matcher någonstans i världen. De stora turneringarna som Fotbolls-VM och Fotbolls-EM är enormt populära och att ens kvalificera sig är en stor utmaning för de mindre fotbollsnationerna.

Även bettingtraditionen är svårslagen. I Sverige har fotbollsbetting varit populärt i årtioenden, inte minst på grund av Tipsextra och Stryktipset. Att pricka in 13 rätt på de utvalda matcherna har lett till många svenska miljonärer. Fotboll är verkligen perfekt för att sätta ihop systemspel. Oddsen är höga, vilket bland annat beror på att oavgjorda matcher är vanligare än de flesta spelare tror. Du behöver knappast 13 matcher i system för att kunna vinna stort. En välplanerad trippel eller fyrling kan ge dig riktigt vassa odds och dessutom mycket större sannolikhet att spelet faktiskt går hem.

Hur du spelar på fotboll

Grundbulten inom fotbollsbetting är 1X2 med hemmaseger(1), oavgjort (X) och bortaseger(2). Fördelen med hemmaplan känns något större i fotboll än i många andra sporter. Antagligen beror det till stor del på att hemmalaget är välbekanta med sin egna gräsmatta och inte sällan har fanatiska hemmasupportar i ryggen som en slags extraspelare. Ett bra tips är att vara lite försiktig när topplag har svåra bortamatcher. Ibland kommer de gå på pumpen. Även storlag som Manchester United och Real Madrid har blivit förnedrade på bortaplan, men det är ovanligare att samma öde drabbar dem i deras egna fotbollsarena.

När du börjar bli mer varm i kläderna kan du börja experimentera med andra spelformer. Över/under är populärt för fotbollsbetting och används både för antal mål och antal hörnor. Om du till exempel spelar över 2,5 antal mål i matchen, måste det totala antalet mål vara 3 eller fler när domaren blåser av matchen. Spelar du under 2,5 får det inte bli 3 mål eller fler, eftersom då förlorar ditt spel. Hörnor är vanligare än mål och då kan det till exempel vara över/under 10,5.

Handicap-betting är bra om du är säker på att en favorit kommer köra över sin motståndare. Du kan till exempel spela att motståndaren leder med 1 mål redan innan avspark, så att du får bättre odds när favoriten vinner matchen med god marginal. Andra mer avancerade spelformer är specifika matchhändelser, exempelvis om matchen kommer innehålla minst en straffspark eller minst ett rött kort. Du kan också spela på resultatet i halvlek eller på korrekt resultat. Det är lite lättare i fotboll än i de flesta andra sporter. Ganska många matcher slutar målsnålt med resultat som 0-0, 1-0 eller 0-1. Att spela på målskyttar är ganska klurigt. Det blir inte så många mål i fotboll och även anfallsspelare har ibland en lång måltorka. Undantaget är riktiga storstjärnor som Messi, Ronaldo och Zlatan som nästan alltid producerar, men då kan du heller inte räkna med höga odds.

Visste du att Zlatan Ibrahimovic är ambassadör för bettingsidor som bethard?

Fotbollsbetting

Övriga bettingtips för fotboll

Det kanske bästa rådet för den som vill lyckas på längre sikt är att göra ”research”. Den som vet mest, vinner mest. Några konkreta förslag är att titta på inbördes möten, skador, avstängningar, dagsform, spelschema, uttalanden från tränaren (kanske tänker han spela med en B-uppställning för att spara ordinarie spelare inför Champions League etc) och mycket mer. Har du ett gediget fotbollsintresse så har du stora fördelar. Annars kan du försöka fokusera på en enskild fotbollsliga eller fotbollsturnering som du verkligen bryr dig om, eftersom det är mindre tidskrävande.

Ett annat gott råd är att lyssna på experter och spelbloggare. Deras omsorgsfulla analyser av kommande matcher kan vara ovärderliga. Givetvis har de inte alltid rätt, men vissa av dem har riktigt fin historik med massvis av framgångsrika tips. Om du har egna personliga favoriter (eller hatobjekt för den delen) är det heller inte dumt att lyssna på en objektiv röst. Annars finns risken att du spelar impulsivt med hjärtat, när du istället borde lagt ett mer genomtänkt spel.

Betta inte för mycket till astronomiska odds. Frestelsen är stor inom fotbollsbetting att sätta ihop extremt avancerade system som betalar flera tusen gånger insatsen. Att ha rätt i 10 eller fler matcher är helt enkelt väldigt svårt. Rekommendationen är istället att använda den typen av spel som en extra krydda med små insatser, men undvika att lägga alltför många matcher på kupongen om du vill vinna kontinuerligt. Singlar eller dubblar är inte fel och kan ge bra betalt beroende på nivån på insatsen. Ju skickligare du blir på fotbollsbetting, desto mer motiverat blir det att gå vidare till avancerade systemspel.

Undvik nybörjarmisstaget att börja jaga förluster. Ibland förlorar du i fotbollsbetting, oavsett hur grundligt du har analyserat matchen på förhand. Kanske skadar sig en spelare eller så blir en spelare utvisad. Kanske gör målvakten en oväntad målvaktstavla som saboterar ditt lagda spel. Hur du hanterar dina förluster är mer avgörande än hur du hanterar dina vinster. Att börja dubbla sina insatser på må få för att snabbt ta igen förluster är en farlig väg. Se istället framåt och lägg bara spel när oddsen talar till din fördel.

Sammanfattning om att spela på fotboll

  • Fotboll är världens populäraste sport med ett otroligt stort utbud av betting.
  • Spela på ligor och turneringar som du är intresserad av. Din kunskap kan ge dig fördelar och dessutom blir det roligare att titta på matcherna/ägna sig åt livebetting.
  • Vanligaste spelformen är 1X2. Underskatta inte hemmaplansfördelen.
  • Andra vanliga sätt att betta är över/under för antal mål eller hörnor och handicap-betting.
  • Att spela på korrekt resultat och specifika matchhändelser är ett sätt att få höga odds. I fotboll är många matcher målsnåla eller rentav mållösa.
  • Gör din research gällande inbördes möten, formkurvor, skadeläget, avstängningar, spelschemat mm för att öka dina chanser att vinna.
  • Det kan vara ovärderligt att lyssna på analyser från experter och spelbloggare.
  • Använd bara små insatser om du spelar avancerade system och håll nere antalet matcher på kupongen om du vill spela med högre insatser.
  • Förluster kommer inträffa! Acceptera eventuella förluster och försök inte att omedelbart jaga igen dem med riskabla spel.
  • Att Streama fotboll medans man spelar ökar nöjet!