Fotbollsbetting i Sverige 2020

Fotboll Àr Sveriges största sport. Sammanlagt rÀknar Svenska Fotbollsförbundet att landets fotbollsföreningar bestÄr av ca. 1 miljon medlemmar, varav 600 000 av dessa Àr aktiva spelare. De finns över 3000 fotbollsföreningar och 2018 uppskattades det att över 2,7 miljoner ÄskÄdare följde svensk elitfotboll. Det kommer dÀrmed inte som en överraskning att fotboll Àr en av de populÀraste sporterna att betta pÄ. Fotbollsbettingen har utvecklats med Ären och det gÄr att spela pÄ mer Àn vilket lag som vinner.

  1. Speltips
  2.  » 
  3. Sport
  4.  » Fotbollsbetting i Sverige
Fotbollsbetting i Sverige

Fotbollsbetting genom tiderna

Det finns kanske de som tror att bettingen fick sitt stora genomslag nÀr det började att erbjudas pÄ internet i början av 2000-talet. Det Àr lÄngt ifrÄn sant och spelformen Àr Àldre Àn sÄ. Faktum Àr att vadhÄllning, vilket Àr det svenska namnet pÄ betting, tros vara ett av de Àldsta spelen i vÀrlden. Organiserad sportbetting existerade lÄngt innan internet fanns och de Àldre generationerna, som minns Ären innan internet, kommer sÀkert ihÄg Tipsextra som sÀndes pÄ lördag klockan 16.00. Det hÀr var en tid dÄ svenska staten hade monopol pÄ allt spel. Det monopolet föll i början av 2019 och sportbetting erbjuds nu av flera olika spelbolag som har fÄtt licens av den övervakande myndigheten Spelinspektionen.

Fotbollsbettingens storhet grundar sig i intresset för att titta pĂ„ fotboll. Det Ă€r den största sporten i Sverige och den har kallats för en nationalsport. Svenska Fotbollsförbundet har till och med mottot: ”Fotboll, nationalsporten för alla överallt”. Antalet tittare Ă€r högt bĂ„de för dam- och herrfotboll. Herrfotbollen har fortfarande fler tittare och trots att det var damlandslaget som tog en VM-medalj var det fler som tittade pĂ„ herrarnas VM. NĂ€r damlandslaget vann VM-brons i juni mot England (2-1) tittade i snitt 1,5 miljoner pĂ„ matchen som sĂ€ndes pĂ„ TV4. NĂ€r herrarna förlorade sin kvartsfinal mot England i VM Ă„ret innan tittade 2,76 miljoner pĂ„ matchen. Den hĂ€r skillnaden gĂ€ller oavsett om det Ă€r de svenska landslagen som spelar. 1,9 miljoner svenskar tittade pĂ„ herrarnas VM-final mellan Frankrike och Kroatien medan ca. 1 miljon tittade pĂ„ damfinalen mellan USA och NederlĂ€nderna.

fotbollsbetting genom tiderna

I takt med att fotbollen har vuxit har Ă€ven bettingen utvecklats. Det gĂ„r nu att spela pĂ„ de flesta damligor. Det finns fler spelformer Ă€n vad som erbjöds tidigare. Tack vare internet gĂ„r det att spela pĂ„ liveodds, vilket Ă€r betting pĂ„ en pĂ„gĂ„ende match. Detta gick inte att göra tidigare och spelare var tvungna att lĂ€mna in sin ”tips” hos ett spelombud vĂ€l innan matchen började. De var sedan tvungna att gĂ„ tillbaka efter matchen för att kontrollera och registrera eventuella vinster.

Nya och gamla spelformer

Av alla spelformer som finns tillgÀngliga för fotbollsbetting Àr den vanligaste fortfarande 1X2. Den hÀr spelformen kallas ibland för matchvinnare. I det hÀr spelet bettar spelaren pÄ resultatet efter fulltid. Du vÀljer antingen om hemmalaget vinner, om bortalaget vinner eller om matchen slutar oavgjort. PÄ senare tid har det kommit en vart av den hÀr spelformen som kallas för moneyline eller matchodds. I den hÀr formen finns inte alternativet oavgjort och spelaren spelar antingen pÄ vinst för hemmalaget eller vinst för bortalaget. Om matchen skulle sluta oavgjort betalar de flesta spelbolag tillbaka pengarna. Reglerna kan dÀremot variera mellan olika spelbolag sÄ se till att lÀsa igenom villkoren noggrant innan du gör en satsning.

Utöver att spela pĂ„ matchresultaten gĂ„r det att spela ligaresultaten. Det gĂ„r att spela pĂ„ vilket lag det Ă€r som vinner en liga och pĂ„ vilka det Ă€r som Ă„ker ut. Dessa spel kallas för lĂ„ngtidsspel och kan inkludera underkategorier med spel pĂ„ om ett lag kommer att sluta bland de topp 4 (eller en annan siffra) bĂ€sta eller de 4 sĂ€msta. Det gĂ„r att spela pĂ„ vilka spelare som kommer att vinna skytteligorna i respektive liga eller vilka som kommer att göra flest assist. I 888 Sports kategorier för sportnyheter Ă€r det t.ex. Manchester City som Ă€r förhandsfavorit att vinna Premier League med oddset 1.72. Aston Villa Ă€r laget som har lĂ€gst odds för att Ă„ka ur ligan (2.20). Sergio AgĂŒero (Manchester City) tros vinna skytteligan med oddset 3.75, medan Kevin De Bruyne (ocksĂ„ Manchester City) tros bli den som gör flest assist (1.67).

Det gÄr ocksÄ att spela pÄ hÀndelser under en match. Det finns en spelform som gÄr ut pÄ hur mÄnga kort som kommer att delas ut under en match, bÄde röda och gula. Den hÀr spelformen kallas för just Kort. Det gÄr att spela pÄ hur mÄnga hörnor det kommer att bli under en match. Den hÀr spelformen passar de som har koll pÄ mötesstatistiken mellan tvÄ lag. Statistiskt sett brukar det bli fler hörnor i en match om lagen har mött varandra flera gÄnger tidigare och segerstatistiken Àr jÀmn. I en match med tvÄ lag som inte har mött varandra tidigare tenderar det att uppstÄ fÀrre hörnor.

Nya och gamla spelformer
Dessa relativt nytillkomna spelformer har blivit allt populÀrare och framför allt hos de som tycker om att studera statistik. Matchresultatet Àr dÀremot, som ovannÀmnt, fortfarande den populÀraste formen. Det gÀller för alla lagsporter, sÄsom ishockey, basket och innebandy, och Àr inte unikt för fotboll.

Övriga spelformer och tips

Olika spelbolag erbjuder olika spelformer och det finns inget som sÀger att det gÄr att spela pÄ hörnor i alla matcher eller skytteligor i alla ligor. Det som avgör om en spelform finns tillgÀnglig Àr helt enkelt om det finns tillrÀckligt mÄnga intresserade spelare. Andra populÀra spelformer som brukar finns hos de allra flesta spelbolag Àr handikapp och olika kombinationsspel. Handikapp Àr en spelform som har ökat i popularitet. Spelformen finns ofta tillgÀnglig under matcher dÀr tvÄ vÀldigt ojÀmna lag möter varandra. IstÀllet för att det förhandstippade laget har vÀldigt lÄga odds fÄr de ett handikapp pÄ ett antal mÄl. Om handikappet till exempel Àr 2,5 mÄl mÄste förhandsfavoriten vinna med 3 mÄl för att spelet ska vinnas. Den hÀr spelformen pÄminner lite om spelformen som kallas för över/under. DÀr spelar du pÄ hur mÄnga mÄl som kommer att göras under en match totalt. Om du spelar pÄ att det blir mer Àn 3 mÄl spelar du pÄ över. Om du dÀremot tror att det blir fÀrre Àn 3 mÄl spelar du pÄ under.