Chatta med oss 0101821513 mail

Fotbollsbetting i Sverige 2022

Publicerad:

Skrivet av:Fredrik Eliasson

Verifierat av

Jonas W

Fotboll är Sveriges största sport. Sammanlagt räknar Svenska Fotbollsförbundet att landets fotbollsföreningar består av ca. 1 miljon medlemmar, varav 600 000 av dessa är aktiva spelare. De finns över 3000 fotbollsföreningar och 2018 uppskattades det att över 2,7 miljoner åskådare följde svensk elitfotboll. Det kommer därmed inte som en överraskning att fotboll är en av de populäraste sporterna att betta på. Fotbollsbettingen har utvecklats med åren och det går att spela på mer än vilket lag som vinner.

Vill du läsa mer om att betta på fotboll har vi en större sida om detta.

Fotbollsbetting i Sverige
Fotbollsbetting i Sverige

Fotbollsbetting genom tiderna

Det finns kanske de som tror att bettingen fick sitt stora genomslag när det började att erbjudas på internet i början av 2000-talet. Det är långt ifrån sant och spelformen är äldre än så. Faktum är att vadhållning, vilket är det svenska namnet på betting, tros vara ett av de äldsta spelen i världen. Organiserad sportbetting existerade långt innan internet fanns och de äldre generationerna, som minns åren innan internet, kommer säkert ihåg Tipsextra som sändes på lördag klockan 16.00. Det här var en tid då svenska staten hade monopol på allt spel. Det monopolet föll i början av 2019 och sportbetting erbjuds nu av flera olika spelbolag som har fått licens av den övervakande myndigheten Spelinspektionen.

Fotbollsbettingens storhet grundar sig i intresset för att titta på fotboll. Det är den största sporten i Sverige och den har kallats för en nationalsport. Svenska Fotbollsförbundet har till och med mottot: ”Fotboll, nationalsporten för alla överallt”. Antalet tittare är högt både för dam- och herrfotboll. Herrfotbollen har fortfarande fler tittare och trots att det var damlandslaget som tog en VM-medalj var det fler som tittade på herrarnas VM. När damlandslaget vann VM-brons i juni mot England (2-1) tittade i snitt 1,5 miljoner på matchen som sändes på TV4. När herrarna förlorade sin kvartsfinal mot England i VM året innan tittade 2,76 miljoner på matchen. Den här skillnaden gäller oavsett om det är de svenska landslagen som spelar. 1,9 miljoner svenskar tittade på herrarnas VM-final mellan Frankrike och Kroatien medan ca. 1 miljon tittade på damfinalen mellan USA och Nederländerna.

Fotbollsbetting genom tiderna

I takt med att fotbollen har vuxit har även bettingen utvecklats. Det går nu att spela på de flesta damligor. Det finns fler spelformer än vad som erbjöds tidigare. Tack vare internet går det att spela på liveodds, vilket är betting på en pågående match. Detta gick inte att göra tidigare och spelare var tvungna att lämna in sin ”tips” hos ett spelombud väl innan matchen började. De var sedan tvungna att gå tillbaka efter matchen för att kontrollera och registrera eventuella vinster.

Nya och gamla spelformer

Av alla spelformer som finns tillgängliga för fotbollsbetting är den vanligaste fortfarande 1X2. Den här spelformen kallas ibland för matchvinnare. I det här spelet bettar spelaren på resultatet efter fulltid. Du väljer antingen om hemmalaget vinner, om bortalaget vinner eller om matchen slutar oavgjort. På senare tid har det kommit en vart av den här spelformen som kallas för moneyline eller matchodds. I den här formen finns inte alternativet oavgjort och spelaren spelar antingen på vinst för hemmalaget eller vinst för bortalaget. Om matchen skulle sluta oavgjort betalar de flesta spelbolag tillbaka pengarna. Reglerna kan däremot variera mellan olika spelbolag så se till att läsa igenom villkoren noggrant innan du gör en satsning.

Utöver att spela på matchresultaten går det att spela ligaresultaten. Det går att spela på vilket lag det är som vinner en liga och på vilka det är som åker ut. Dessa spel kallas för långtidsspel och kan inkludera underkategorier med spel på om ett lag kommer att sluta bland de topp 4 (eller en annan siffra) bästa eller de 4 sämsta. Det går att spela på vilka spelare som kommer att vinna skytteligorna i respektive liga eller vilka som kommer att göra flest assist. I 888 Sports kategorier för sportnyheter är det t.ex. Manchester City som är förhandsfavorit att vinna Premier League med oddset 1.72. Aston Villa är laget som har lägst odds för att åka ur ligan (2.20). Sergio Agüero (Manchester City) tros vinna skytteligan med oddset 3.75, medan Kevin De Bruyne (också Manchester City) tros bli den som gör flest assist (1.67).

Det går också att spela på händelser under en match. Det finns en spelform som går ut på hur många kort som kommer att delas ut under en match, både röda och gula. Den här spelformen kallas för just Kort. Det går att spela på hur många hörnor det kommer att bli under en match. Den här spelformen passar de som har koll på mötesstatistiken mellan två lag. Statistiskt sett brukar det bli fler hörnor i en match om lagen har mött varandra flera gånger tidigare och segerstatistiken är jämn. I en match med två lag som inte har mött varandra tidigare tenderar det att uppstå färre hörnor.

Nya och gamla spelformer

Dessa relativt nytillkomna spelformer har blivit allt populärare och framför allt hos de som tycker om att studera statistik. Matchresultatet är däremot, som ovannämnt, fortfarande den populäraste formen. Det gäller för alla lagsporter, såsom ishockey, basket och innebandy, och är inte unikt för fotboll.

Övriga spelformer och tips

Olika spelbolag erbjuder olika spelformer och det finns inget som säger att det går att spela på hörnor i alla matcher eller skytteligor i alla ligor. Det som avgör om en spelform finns tillgänglig är helt enkelt om det finns tillräckligt många intresserade spelare. Andra populära spelformer som brukar finns hos de allra flesta spelbolag är handikapp och olika kombinationsspel.

Handikapp är en spelform som har ökat i popularitet. Spelformen finns ofta tillgänglig under matcher där två väldigt ojämna lag möter varandra. Istället för att det förhandstippade laget har väldigt låga odds får de ett handikapp på ett antal mål. Om handikappet till exempel är 2,5 mål måste förhandsfavoriten vinna med 3 mål för att spelet ska vinnas. Den här spelformen påminner lite om spelformen som kallas för över/under. Där spelar du på hur många mål som kommer att göras under en match totalt. Om du spelar på att det blir mer än 3 mål spelar du på över. Om du däremot tror att det blir färre än 3 mål spelar du på under.