Chatta med oss 0101821513 mail

Betta på ishockey – en världssport!

Uppdaterat:3 AUG. 2021

Om du gillar ishockey är du långtifrån ensam. Tillsammans med fotboll är det en av Sveriges absolut populäraste sporter. Sitter du inne med stora hockeykunskaper får du inte missa chansen att tjäna en hacka på betting. De stora hockeyligorna som SHL, KHL och NHL är mycket sevärda och kanske har du redan ett eller flera favoritlag. Nedan kommer en närmare titt på hur du kan utnyttja ditt hockeyintresse för att lägga vinnande spel.

Betta på ishockey
Betta på ishockey

Varför ishockey är en bra sport för betting

Höga odds är viktigt för spelare som vill kunna vinna stort. Inom ishockey är lagen generellt sett mycket jämnare än inom de flesta andra sporter. Det finns sällan något riktigt topplag som fullständigt kör över bottenlagen. Vad som helst kan hända i ishockey och seriens jumbo har goda möjligheter att besegra serieledaren, åtminstone om deras målvakt har en bra dag på jobbet.

I NHL finns till exempel ett lönetak som samtliga lag i serien måste förhålla sig till. Det innebär att inget lag kan köpa sig till framgångar, bara för att de har den rikaste ägaren. Allt detta leder till att ishockey känns mer oförutsägbart och spännande. Väldigt få matcher är avgjorda på förhand och en match som verkar avgjord kan ibland vändas snabbt. Många kommer säkert ihåg när Sverige vände 1-5 mot Finland till seger 6-5 i en VM-kvartsfinal. Sådana saker händer helt enkelt inte i de flesta andra sporter. Ofta har du chansen att lägga spel med höga odds, inte minst om du vågar dig på livebetting.

Hur du spelar på ishockey

Allra vanligast är hederlig matchbetting, dvs att du spelar på utgången av matchen enligt 1X2 där 1 betyder seger för hemmalaget, X betyder oavgjort och 2 betyder seger för bortalaget. De flesta som någon gång bettat på fotboll lär känna igen sig. Dock har man valt att göra vissa ändringar i ishockey för publikens skull. Nuförtiden brukar alla matcher tvingas till ett avgörande via förlängning och leder inte den till ett avgörande blir det straffläggning. Därför kan du spela på matcher inklusive förlängning och straffläggning, då utgången bara kan bli antingen 1 eller 2. Den spelformen kallas även moneyline och innebär att du spelar på vilket lag som vinner.

Ett annat sätt att spela på ishockey är spelformen dubbelchans. I så fall spelar du på två utgångar i samma match, till exempel 1X som innebär att ditt spel blir vinnande om antingen hemmalaget vinner eller om matchen blir oavgjord. Alternativet är vettigt för den som kanske har satt ihop ett systemspel och vill gardera sig i en eller flera ishockeymatcher som känns lite extra ovissa. Nackdelen är givetvis att du inte får lika höga odds som när du endast spelar på en utgång.

Marknaden för över/under på ishockey är perfekt för den som har känsla för matchen blir målrik eller målsnål. Över 4,5 innebär till exempel att du vinner så länge matchen innehåller 5 eller fler mål. En match som slutar 5-0 eller 3-2 skulle uppfylla det kravet, medan bland annat 2-2 eller 3-1 skulle innebära att ett spel på över 4,5 förlorar. Tror du på få mål i en ishockeymatch spelar du istället på under. Under 5,5 betyder till exempel att du vinner så länge det blir maximalt 5 mål i matchen, men blir det 6 eller fler mål så förlorar du.

Ett tips för dig som vill höja oddsen är så kallad handicap-betting. Det är när ena laget får en hypotetisk fördel eller nackdel redan innan matchen startar. Ett exempel är att du kan spela att New York Rangers inleder en match mot New Jersey Devils med -1 mål i handicap, likt att det stod 0-1 till Devils redan innan pucken släpps i första perioden. Med -1 mål i handicap måste alltså Rangers vinna matchen med minst 2 mål för att ditt handicap-spel ska vinna, eftersom om de bara leder med ett mål i matchen är det fortfarande oavgjort på grund av hur spelformen fungerar. Handicap-betting kan vara lite klurigt för nybörjare, men man lär sig upplägget ganska snabbt och då kan det utnyttjas för att få bättre odds i en match som annars inte känns värd att spela på.

Bland övriga spelformer märks bland annat periodspel som liknar att spela på resultatet i en halvlek i fotboll, förutom att ishockey givetvis spelas i 3 perioder och inte i 2 halvlekar. Du kan också spela på korrekt resultat och ibland även på om en viss spelare gör mål. Ytterligare alternativ är specifika matchhändelser som att båda lagen gör mål eller att antingen hemmalaget eller bortalaget håller nollan. Att förutse korrekt resultat i ishockey är en stor utmaning. I de stora ligorna som SHL, KHL och NHL blir det ibland riktigt målrikt, inte minst om ena laget tappar humöret och börjar dra på sig många utvisningar.

ishockey betting

Övriga bettingtips för ishockey

Målvakten är den överlägset viktigaste spelaren i ett ishockeylag. Skulle målvakten spika igen mellan stolparna, spelar det ingen roll om det andra laget är bättre och vinner skottstatistiken stort. Ett tips är därför att försöka ha koll på lagens målvakter och vilken form de befinner sig i. Mycket handlar faktiskt om självförtroende och när en målvakt är i zonen tar de nästan allt. Har målvakten däremot spelat dåligt och blivit utbytt i matchen innan, kanske han agerar väldigt spänt och släpper in några enkla puckar i inledningen.

I ishockey pratar tränare och experter ofta om att hitta rätt kemi i olika kedjor. Förstakedjan och andrakedjan är extra viktiga och brukar få mest speltid i matchen avgörande skeden. När de är glödheta kan de producera massvis av mål, men när en av de ordinarie spelarna är skadad eller ur form kan hela kedjan börja fungera dåligt. När du tittar på en match live kan du ofta se om en kedja har lätt att etablera tryck på motståndarna, eller om de mest får ägna sig åt försvarsspel. Gillar du livebetting kan du upptäcka sådana trender och lägga rätt spel medan du fortfarande får riktigt bra odds.

I ligor som NHL och KHL är det långa bortaresor och intensiva spelscheman. När ett NHL-lag eller KHL-lag gjort en lång flygresa och spelar match två dagar i rad, då lär de prestera sämre i den andra matchen. Ibland missar spelbolagen och andra spelare att tänka till kring resorna och spelschemat, vilket du kan utnyttja själv. Laget som har tröttast ben och tröttast huvuden lär få det riktigt tufft i en intensiv match, särskilt om hemmalaget startar med gasen i botten.

De som ägnar sig åt betting professionellt brukar säga att du ska spela med hjärnan, inte med hjärtat. Betting på ishockey är inget undantag. Låt oss säga att du spelar på VM eller OS. Kanske är det frestande att gå ”all-in” på att Tre Kronor tar guld, men om både Kanada och Ryssland ser mycket vassare ut på papperet så är det bättre att spela smart. Du kan till exempel lägga spel på över/under gällande antal mål i matchen och kamma hem pengar oavsett vilket lag som vinner. Trots allt har pengar ingen favorit, även om du råkar ha en tydlig favorit. I slutändan är det viktigaste att göra ordentliga analyser och välja ut spelobjekt med fördelaktiga odds. Då har du goda chanser att bli en framgångsrik spelare på ishockey, även på lång sikt.

Sammanfattning om att spela på ishockey

  • Lagen är överraskande jämna i de stora hockeyligorna SHL, KHL och NHL. Även topplagen förlorar många matcher under en säsong.
  • Matcher går snabbare att vända än i fotboll. I ishockey är 2-0 ingen trygg ledning.
  • Sporten passar utmärkt för livebetting.
  • Vanligaste spelformerna är 1X2 eller spel på segrare (moneyline).
  • Andra vanliga sätt att betta är dubbelchans, över/under och handicap-betting.
  • Undvik att spela på korrekt resultat i ishockey om du inte är riskbenägen och vill ha mycket höga odds.
  • Gör analyser av formkurvor, skadeläget, spelschemat mm för att öka dina chanser att vinna.
  • Spela med hjärnan och inte med hjärtat – även under internationella ishockeyturneringar som VM och OS.