Chatta med oss 0101821513 mail
Uppdaterat:26 SEP. 2022

Vilket lag som är bäst fotbollslag i Sverige är en ständigt pågående diskussion mellan lagens supportrar. Det enkla svaret är att det lag som vinner den högsta serien, det vill säga Allsvenskan, är det bästa laget. Men det är inte alltid som det ger ett korrekt svar – i vart fall inte om man frågar supportrarna till de lag som intar platserna efter seriesegraren. 

Resonemanget är egentligen inte orimligt. Ett lag som enligt de flesta andra kriterier är det bästa laget kan ha otur med till exempel skador, ett hårt spelschema och på grund av detta förlorar avgörande matcher mot toppkonkurrenterna. Detta får i sin tur till följd att laget tappar ligatiteln, trots att man egentligen hade de bästa spelarna, det bästa spelsystemet, den bästa tränaren, spelade den mest positiva fotbollen och sammantaget var det bästa laget. 

Det är denna diskussion som gör det möjligt för supportrarna att fortsätta hävda att just deras lag är det bästa fotbollslaget i Sverige. Problemet är att diskussionen baseras på subjektiva uppfattningar om vad som kännetecknar till exempel en bra spelare eller ett bra spelsystem. Utgår man från tabellplaceringar finns det inte mycket utrymme för diskussion. Det lag som har flest poäng när säsongen är slut utses till mästare och är det bästa laget just den säsongen. Om det laget har haft tur och något annat lag har otur har inte någon som helst betydelse. Siffran i kolumnen för poäng är ensamt avgörande. 

Allsvenskan – världens jämnaste liga

Allsvenskan för herrar har historiskt varit en mycket jämn och oviss liga. När den rent fotbollsmässiga nivån (med alla rätta) har kritiserats har kritikerna ofta fått till svar att “ja det är möjligt, men den är i vart fall jämn och spännande”. Och detta har varit korrekt. Jämför man andra ligor i Europa domineras dessa sedan länge av ett fåtal klubbar. Som regel står slaget om att bli bästa lag och vinna serien mellan ett fåtal stora klubbar med stora ekonomiska resurser, de mindre klubbarna gör sig inte besvär att aspirera på ligatiteln. 

Så har situationen inte varit i Allsvenskan. Även om det inför varje säsong ofta var de större klubbarna som var förhandsfavoriter var det aldrig möjligt att helt räkna bort de mindre klubbarna. Det fanns en reell möjlighet även för dessa klubbar att ta hem seriesegern och bli Sveriges bästa lag. Det var också något som skedde med jämna mellanrum. I dag är situationen annorlunda. Den ekonomiska klyftan mellan framförallt storstadslagen och  “landsortslagen” har blivit allt större. Detta avspeglas i kvaliteten på spelartrupperna och det har blivit allt svårare för de mindre lagen att göra sig gällande i toppen av Allsvenskan.

 Bäst fotbollslag i Sverige
Vilket är egentligen det bästa fotbollslaget i Sverige? Speltipsar.se!

Damallsvenskan – en oförutsägbar liga

Damallsvenskan har haft en annan utveckling än herrallsvenskan, som till stor del fortfarande består av samma lag som den gjorde för 30, 50 eller 70 år sedan. De flesta av de lag som dominerade damallsvenskan vid dess tillkomst för drygt 50 år sedan, som till exempel Jitex, Öxabäck eller Sunnanå, tillhör inte längre landets högst serie. I stället har toppositionerna övertagits av relativt nybildade klubbar. Dessutom tillkommer det hela tiden nya klubbar vilket ritar om kartan för damfotbollen och gör det svårt att förutse vilka klubbar som har möjlighet att vinna Damallsvenskan och blir Sveriges bästa damlag.  

Sveriges bästa fotbollslag – herrar

Utgår man från statistiken när man ske utse vilket lag som är bäst fotbollslag i Sverige är det ett lag som står i en klass för sig – Malmö FF. Det finns inte någon annan klubb som kommer i närheten av Malmös prestationer. Sedan Allsvenskan bildades 1924 har Malmö FF stått som seriesegrare vid inte mindre än 25 tillfällen och man har dessutom 15 silvermedaljer och 10 bronsmedaljer från Allsvenskan i sin prissamling. Malmö FF följs i den Allsvenska maratontabellen av IFK Göteborg och IFK Norrköping med vardera 13 seriesegrar, vilket är en bra bit efter och det visar på Malmö FF:s överlägsenhet. 

Malmö har även tillhört ett av de dominerande lagen i Allsvenskan under senare år. Klubbens framgångar på den europeiska arenan med deltagande i bland annat Champions League har gjort att Malmö FF har en ekonomisk situation som ingen annan svensk klubb ens kommer i närheten av. Detta medför att Malmö FF under varje säsong har det ekonomiska utrymmet för att ersätta spelare som försvinner utomlands och även i övrigt förbättra en redan väldisponerad spelartrupp med nyförvärv av hög klass. Mot denna bakgrund är det nog få som kan säga emot om man utnämner Malmö FF till Sveriges bästa fotbollslag på herrsidan. 

Sveriges bästa fotbollslag – damer

Damallsvenskan har en mer varierad historia med fler klubbar bland seriesegrarna. Dessutom finns det inte någon klubb som har varit bland toppklubbarna sedan starten 1973. De flesta av dagens toppklubbar existerade inte ens när damallsvenskan bildades.  En klubb sticker emellertid ut ur mängden – FC Rosengård – som med sina tolv förstaplatser och tolv andraplatser ligger långt före Umeå IK med “endast” sju förstaplatser och tre andraplatser. 

FC Rosengård hette och tillhörde från början Malmö FF men blev en egen klubb med namnet LdB FC Malmö under 2007, för att därefter under 2013 fusioneras med FC Rosengård då klubben fick sitt nuvarande namn. De titlar som klubben har vunnit hänför sig till såväl när klubben benämndes Malmö FF som LdB FC Malmö och FC Rosengård. 

Sedan 2010 har FC Rosengård varje säsong antingen vunnit Allsvenskan eller intagit andraplatsen. Det är en imponerade prestation och något som inget annat lag har varit i närheten av sedan Damallsvenskan startade. Det är därför inte särskilt svårt att utse FC Rosengård till Sveriges bästa fotbollslag inom damfotbollen.

Sveriges bästa fotbollslag i framtiden

Sannolikt kommer utvecklingen med ett mindre antal klubbar från storstäderna som dominerar Allsvenskan att fortsätta, detta gäller såväl herr- som damallsvenskan. En stor plånbok kommer att vara allt viktigare för den klubb som vill bli svensk mästare, vilket klart favoriserar klubbarna från storstäderna. Det är i de större städerna som publikunderlaget och sponsorerna finns. Utan en trogen och stor publik i förening med många och stora sponsorer är det inte möjligt att behålla och värva de spelare som behövs för att vinna Allsvenskan. Det är därför inte en alltför vild gissning att vinnarna av Allsvenskan framöver oftast kommer att heta Malmö FF, AIK, Djurgården eller IFK Göteborg på herrsidan och FC Rosengård eller Häcken på damsidan. 

Lämna en kommentar