Chatta med oss 0101821513 mail

Att Vinna på dart

Publicerad:

Skrivet av:Fredrik Eliasson

Verifierat av

Jonas W

Enligt många svenskar är dart ett märkligt pubspel och få känner till reglerna. De flesta har säkert sett en darttavla på en pub eller annan lokal, men inte tänkt att det är annat än ett kul tidsfördriv. Faktum är att dart är en internationell sport med oerhört skickliga utövare. De tävlar om enorma prispengar och betting på dart är även det överraskande stort, särskilt i Storbritannien. Vem som helst kan prova dart på amatörnivå, men vill du se de riktiga proffsen, då är det bäst att spela på dart hos de stora spelbolagen. Här kommer några råd på vägen till dig som vill ta chansen att vinna på dart.

Vinna på dart
Vinn på dart 2021

Hur fungerar dart?

Två spelare möts och de turas om att kasta tre pilar var mot en darttavla. Specifikationerna för tavlan och avståndet till tavlan kan tyckas lite konstiga. Det beror på Storbritanniens användande av tum och fot, istället för centimeter och meter som hade varit mer praktiskt. Hur som helst ska tavlan hänga 1,73 m över marken och pilarna ska kastas från ett avstånd av 2,37 m. För professionell dart finns i princip alltid en planka för att undvika övertramp. Armen får vara framför plankan, men inte fötterna.

Målet i dart är att nå 0 poäng. I de flesta tävlingar början man med 501 poäng, men även 301 poäng förekommer. När en pil träffar tavlan dras ett visst antal poäng bort. Från 501 till 0 kallas för ett leg. Varje spelrunda med 3 kast kallas för ett set. Ett leg utgörs alltså av flera sets. På darttavlan finns en inte ring, kallad bullseye. Den delas i sin tur in i inre och yttre bullseye där inre ger 50 poäng och yttre 25 poäng. Sedan finns också numren 1-20 i sektioner på tavlan och de ger den poängen om man träffar i fältet. Dock finns även en dubbelring, den yttersta ringen. Träffar man i den dubbleras poängen. Den inre ringen är en trippelring som tripplar poängen. Att träffa trippelringen för 20 ger alltså 60 poäng, mer än en inre bullseye. Högsta möjliga poäng i ett set är alltså 180, dvs att träffa trippel 20 tre gånger i följd.

Betting på dart

Liksom i de flesta andra sporter är betting på matchvinnare vanligast. Dart är en individuell sport och de allra bästa spelarna brukar vara nästan som robotar i sin förmåga att träffa tavlan på rätt ställe. De är otroligt svåra att besegra och därför kan oddsen vara låga på storfavoriterna i början av en turnering. Lösningen är att spela på turneringsvinnare redan från början eller ägna sig åt så kallad handikapp-betting.

180 har också en särskild plats inom professionell dart och när en 180 inträffar brukar det ropas ut av en announcer på tävlingen. Inom dart betting är det vanligt att erbjuda spel på tävlingens första 180 eller vem av spelarna som får flest 180 per leg eller över/under ett visst antal 180s under en match.

Vill du ha en riktig högoddsare kan du satsa på en 9 dart finish. Det är att vinna på bara 9 pilar, med andra ord en perfekt omgång. Totalt finns det faktiskt 3944 tänkbara kombinationer för 501 poäng på 9 pilar. Dock är det så ovanligt att det sällan inträffar i livesända tävlingar, men när det gör det blir förstås stämningen otrolig hög både bland publiken och andra medtävlande som vill gratulera.

De två största mästerskapen inom dart är BDO World Darts Championship och PDC World Darts Championship som numera är känt som William Hill World Darts Championship på grund av sponsring. De har stora prispengar och lockar de allra bästa dartspelarna.