Chatta med oss 0101821513 mail

Betta på skidsport

Publicerad:

Skrivet av:Fredrik Eliasson

Verifierat av

Jonas W

I länder som Sverige och Norge är skidsport enormt stort. Genom åren har vi tagit massvis av VM- och OS-guld i olika skidsporter och de mest framgångsrika utövarna hör till våra mest folkkära idrottare genom alla tider. Därför är det ingen överraskning att svenskar gillar att betta på skidsport. Här kommer några tips som hjälper dig att lyckas med bettingen.

Betta på skidsport
Betta på skidsport 2021

Vilka är de stora skidsporterna?

Med skidsporter menas sporter som utövas med skidor eller brädor på fötterna. Där ingår längdskidor, skidskytte och alpin skidåkning, men även bland annat backhoppning, snowboard och freestyle. Det gäller också att hålla koll på att skidsporter ofta har ett flertal underliggande grenar som man tävlar i. Bara för att ta alpint som exempel så tävlar man i slalom, storslalom, parallellstorslalom, super-G, störtlopp och alpin kombination.

Vad du kan betta på inom skidsport

Du kan betta på i princip allt, förutsatt att du väljer rätt spelbolag. Problemet med sporterna är de kräver snö. Därför är det vintersäsongen som gäller för den som vill kunna betta på skidsport i världsklass. Under den vanliga säsongen kan du betta på världscupen, till exempel världscupen i längdskidor. Med jämna mellanrum arrangeras också VM, men det sker oftast inte varje år, utan vartannat år. Vinter-OS arrangeras vart fjärde år och där ingår givetvis de stora skidsporterna.

Saker att tänka på när du bettar på skidsport

Likt för andra former av betting måste du ha koll på vilka regler som gäller. Det hjälper om du tycker om att titta på sporten och har koll på de stora stjärnorna och deras dagsform. Längdåkning över långa distanser är ganska förutsägbart. Där vinnar nästan alltid de bästa åkarna. På kortare distanser som sprint är bettingen lite mer riskfylld, men ibland är oddsen också bättre. Det beror på att fler konkurrerar om slutsegern och risken för ett skidåkare faller är ganska stor.

Skidskytte är väldigt speciellt. Mycket avgörs på skjutvallen och det kan löna sig att spela på en duktig skytt, särskilt när väderförhållandena är svåra. Är det fint väder och ingen vind, då brukar det vara bäst att satsa på åkare med mycket fart under skidorna. För både längdåkning och skidskytte är vallningen av skidorna viktig. Ibland vallar en skidnation bort sig. Ägnar du dig åt betting på skidsport kan du se om en tidigt startande svensk, norrman etc har bra eller dåliga skidor, sedan kanske anpassa din betting på den aktuella skidsporten.

För utförsåkning handlar det om hundradelar snarare än sekunder. Dessutom tävlar man i två åk i både slalom och storslalom. Om ett spel ska gälla brukar det krävas att åkaren genomför båda åken. Det kan också vara en fördel att starta tidigt om det är varmt. Delar av banan kan bli uppkörda och väldigt svåra att hantera för den som startar sent. Det är något att tänka på när du ska betta på alpin skidsport. I andra åket startar man dessutom i omvänd ordning, dvs den som är i ledningen efter första åket startar sist.

Framför allt under VM och OS kommer också nerverna in i bilden i alla skidsporter. De stora mästerskapen är de överlägset viktigaste tävlingarna och många har lagt upp hela säsongen bara för att vara i toppform till ett mästerskap. Det är inte ovanligt att den som är i ledningen börjar känna stor press. I skidskytte händer det hela tiden att åkare ”skjuter bort sig” i sista skyttet. I längdåkning