Chatta med oss 0101821513 mail

Sveriges Damlandslag – Nu etta i FIFA:s världsranking

Uppdaterat:30 AUG. 2023

En Historisk Prestation för det Svenska Damlandslaget

Sverige säkrade inte bara en efterlängtad VM-bronsmedalj, de klättrade också till toppen av FIFA:s världsranking för damfotboll. Denna nyhet avslöjades under fredagen, och det svenska damlandslaget intog den främsta platsen i rankingen medan regerande världsmästarna Spanien hamnade på andra plats.

Stolthet och glädje hos Förbundskaptenen

Förbundskapten Peter Gerhardsson uttryckte sin stolthet över lagets prestation: ”Att rankas som världens bästa lag är på flera sätt ett bevis på vad det här landslaget klarar av att prestera över tid och i mästerskap. ”Detta resultat understryker lagets förmåga att leverera och hantera utmaningar under en längre tidsperiod”.

Bronsmedalj och första plats i rankingen

Sveriges Damlandslag - Nu etta i FIFA:s världsranking

Efter att ha säkrat bronset i VM, återvände det svenska laget till hemlandet. Sveriges prestationer under mästerskapet var imponerande, inklusive en seger över det tidigare högst rankade laget, USA (innan turneringen) samt att de eliminerade det näst högst rankade laget, Tyskland, i gruppspelet.

Historisk milstolpe – 50 år senare

Denna historiska bedrift har en djupare innebörd då den skedde exakt 50 år efter Sveriges första officiella damlandskamp. Förbundskapten Gerhardsson kommenterade detta: ”Vi vann ett brons och blir världsetta dessutom, det känns fantastiskt. Det är första gången det händer och jag är djupt imponerad av spelarna.”

Långsiktigt arbete – En nyckel till tramgång?

Bakom denna framgång ligger ett långsiktigt och hängivet arbete för att utveckla svensk damfotboll. Marika Domanski Lyfors, landslagschef, har spelat en central roll i denna utvecklingsprocess och betonar vikten av att inspirera kommande generationer. ”Det är ett kvitto på att svensk fotboll är bra och ett resultat av att så många jobbat långsiktigt och tålmodigt under många år.”

Lagets sammanhållning

Spelarna själva delar glädjen över detta imponerande resultat. Kosovare Asllani betonade att sammanhållningen är ett utav lagets styrkor.

Topplistan: De främsta lagen

FIFA:s Världsranking – Augusti 2023

Den senaste uppdateringen av FIFA:s världsranking för damfotboll, publicerad den 25 augusti 2023, presenterar följande topp 10-lista:

  1. Sverige
  2. Spanien
  3. USA
  4. England
  5. Frankrike
  6. Tyskland
  7. Nederländerna
  8. Japan
  9. Brasilien
  10. Kanada

Avslutande Reflektioner

Svenska damlandslagets övertagande av första platsen i världsrankingen är ett resultat av ihärdigt arbete, engagemang och hängivenhet. Denna bedrift markerar inte bara en historisk milstolpe för svensk damfotboll, utan fungerar också som en inspirationskälla för kommande generationer som drömmer om att följa i deras fotspår.

Källor

Svenskfotboll.se – Damlandslaget toppar världsrankingen