LĂ€r dig esportens spelgenrer

esport ‱ esport spel

0
(0)

Alla som tĂ€nkt börja betta pĂ„ esport kommer omedelbart mötas av förkortningar som MOBA, FPS och RTS. Det Ă€r egentligen olika genrer av dataspel som hĂ€ngt med lĂ€nge nu. De flesta har en personlig favorit bland dessa spelgenrer. Även om enskilda dataspel kan komma och gĂ„ Ă€r det troligt att de övergripande kategorierna bestĂ„r. DĂ€rför kommer hĂ€r en nĂ€rmare titt pĂ„ esportens spelgenrer som du kan vĂ€lja mellan nĂ€r du bettar.

LĂ€r dig esportens spelgenrer
LĂ€r dig esportens spelgenrer 2021

FPS – First person shooter

Kanske den mest kĂ€nda kategorin av alla Ă€r sĂ„ kallade First person shooters eller förstapersonsskjutare. De spelas som att du ser allting frĂ„n karaktĂ€rens egna ögon. Klassiska exempeln inom genren Ă€r Counter-strike, Quake och Call of Duty. Inom esport Ă€r uppföljaren till Counter-strike, Counter-strike:  Global Offensive eller CS:GO enormt stort. Även Blizzards Overwatch Ă€r populĂ€rt för esport och lĂ€r inom en snart framtid fĂ„ en uppföljare i form av Overwatch 2.

Inom esportens FPS-genre mÄste spelare ha snabba reflexer, otrolig pricksÀkerhet och Àven en bra kÀnsla för lagspel, eftersom matcher för esport brukar spelas i lag. Eftersom snabbhet och reflexer har ett bÀst-före-datum Àr mÄnga av de bÀsta spelarna 18-25 och mÄnga pensionerar sig faktiskt kring 25-26 för att till exempel bli trÀnare eller lagledare, men det finns en del undantag.

MOBA – Multiplayer Online Battle Arena

Precis som namnet antyder handlar det om flerspelarspel dĂ€r man gör upp i en stor arena, i sammanhanget ofta kallad ”map” eller karta. Det vanliga Ă€r att det ingĂ„r 5 karaktĂ€rer i varje lag som Ă€r spelarstyrda, sedan finns Ă€ven datorkontrollerade enheter och försvarstorn. MĂ„let Ă€r sedan att förstöra motstĂ„ndarnas huvudbas. NĂ„gra kĂ€nda exempel Ă€r League of Legends (LoL) och Defense of the Ancients 2 (Dota 2).

Den hÀr spelgenren inom esport handlar enormt mycket om lagspel. Fokus ligger pÄ att kunna lÀsa motstÄndarlaget och till exempel attackera en svag punkt i deras försvar vid exakt rÀtt tillfÀlle. Det krÀvs ocksÄ ett smart lagbygge dÀr olika spelare brukar ha förutbestÀmda roller under matcherna.

RTS – Real Time Strategy

Det hÀr Àr en av esportens spelgenrer som har hÀngt med lÀnge och som kÀnnetecknas av att det Àr mÄnga bollar att hÄlla i luften. Spelare mÄste samla resurser, bygga byggnader, producera enheter och sedan styra sina olika enheter i realtid för att slÄ ut motstÄndaren. Det pÄminner lite om schack, förutom att det inte finns nÄgon betÀnketid och det Àr mycket mer actionfyllt. Warcraft och framför allt Starcraft har varit viktiga för esportens utveckling och idag Àr Starcraft II fortfarande ett mycket populÀrt spel inom esport, inte minst i Asien. Sydkorea och Kina har för nÀrvarande de vassaste spelarna, men det finns nÄgra uppstickare i övriga vÀrlden.

Övrigt

Även sportspel som FIFA för fotboll och NBA för basket bör lyftas fram som en av esportens spelgenrer. De brukar fĂ„ en ny speltitel varje Ă„r, till exempel FIFA 19 och Ă„ret efter FIFA 20. Likt FPS-spel brukar sportspel ofta handla om att vara kvick i tanken och ha bra reflexer, medan strategiskt tĂ€nkande inte Ă€r lika viktigt. Gillar man vanlig sport och vill ha en enkel övergĂ„ng till esport Ă€r sportspelen en perfekt lösning.

Ytterligare en kategori Ă€r Battle Royale- spel som Fortnite och PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG).  Spelen fungerar enligt en princip om last man standing, dvs sista överlevande spelare eller lag vinner. Rent tekniskt handlar det om tredjepersonsskjutare. Med det menas att man ser hela sin karaktĂ€r bakifrĂ„n och ser alltsĂ„ alla rörelser som nĂ€r karaktĂ€ren lĂ€gger sig ner eller tar skydd.  Inom esport kan man titta efter samma egenskaper som för FPS-spelen. Spelare mĂ„sta vara trĂ€ffsĂ€kra och ha snabba reflexer för att lyckas vinna en omgĂ„ng.

Betyg

Snittbetyg 0 / 5. Antal röster: 0

Speltipsar.se » LÀr dig esportens spelgenrer

Speltipsar.se Ă€r en oberoende jĂ€mförelsesajt för spelbolag som tillhandahĂ„ller odds och betting. Tredje part kan Ă€ndra eller avbryta bonusar/erbjudanden och Speltipsar kan ej hĂ„llas ansvariga för felaktig information. Erbjudanden Ă€r endast tillgĂ€ngligt för personer över 18 Ă„r som Ă€r bosatta i Sverige. Var vĂ€nlig lĂ€s regler och villkor hos respektive spelbolag innan du registrerar dig eller tackar ja till en bonus. Spela ansvarsfullt.