Chatta med oss 0101821513 mail
Uppdaterat:3 AUG. 2021

Alla som tänkt börja betta på esport kommer omedelbart mötas av förkortningar som MOBA, FPS och RTS. Det är egentligen olika genrer av dataspel som hängt med länge nu. De flesta har en personlig favorit bland dessa spelgenrer. Även om enskilda dataspel kan komma och gå är det troligt att de övergripande kategorierna består. Därför kommer här en närmare titt på esportens spelgenrer som du kan välja mellan när du bettar.

Lär dig esportens spelgenrer
Lär dig esportens spelgenrer 2021

FPS – First person shooter

Kanske den mest kända kategorin av alla är så kallade First person shooters eller förstapersonsskjutare. De spelas som att du ser allting från karaktärens egna ögon. Klassiska exempeln inom genren är Counter-strike, Quake och Call of Duty. Inom esport är uppföljaren till Counter-strike, Counter-strike:  Global Offensive eller CS:GO enormt stort. Även Blizzards Overwatch är populärt för esport och lär inom en snart framtid få en uppföljare i form av Overwatch 2.

Inom esportens FPS-genre måste spelare ha snabba reflexer, otrolig pricksäkerhet och även en bra känsla för lagspel, eftersom matcher för esport brukar spelas i lag. Eftersom snabbhet och reflexer har ett bäst-före-datum är många av de bästa spelarna 18-25 och många pensionerar sig faktiskt kring 25-26 för att till exempel bli tränare eller lagledare, men det finns en del undantag.

MOBA – Multiplayer Online Battle Arena

Precis som namnet antyder handlar det om flerspelarspel där man gör upp i en stor arena, i sammanhanget ofta kallad ”map” eller karta. Det vanliga är att det ingår 5 karaktärer i varje lag som är spelarstyrda, sedan finns även datorkontrollerade enheter och försvarstorn. Målet är sedan att förstöra motståndarnas huvudbas. Några kända exempel är League of Legends (LoL) och Defense of the Ancients 2 (Dota 2).

Den här spelgenren inom esport handlar enormt mycket om lagspel. Fokus ligger på att kunna läsa motståndarlaget och till exempel attackera en svag punkt i deras försvar vid exakt rätt tillfälle. Det krävs också ett smart lagbygge där olika spelare brukar ha förutbestämda roller under matcherna.

RTS – Real Time Strategy

Det här är en av esportens spelgenrer som har hängt med länge och som kännetecknas av att det är många bollar att hålla i luften. Spelare måste samla resurser, bygga byggnader, producera enheter och sedan styra sina olika enheter i realtid för att slå ut motståndaren. Det påminner lite om schack, förutom att det inte finns någon betänketid och det är mycket mer actionfyllt. Warcraft och framför allt Starcraft har varit viktiga för esportens utveckling och idag är Starcraft II fortfarande ett mycket populärt spel inom esport, inte minst i Asien. Sydkorea och Kina har för närvarande de vassaste spelarna, men det finns några uppstickare i övriga världen.

Övrigt

Även sportspel som FIFA för fotboll och NBA för basket bör lyftas fram som en av esportens spelgenrer. De brukar få en ny speltitel varje år, till exempel FIFA 19 och året efter FIFA 20. Likt FPS-spel brukar sportspel ofta handla om att vara kvick i tanken och ha bra reflexer, medan strategiskt tänkande inte är lika viktigt. Gillar man vanlig sport och vill ha en enkel övergång till esport är sportspelen en perfekt lösning.

Ytterligare en kategori är Battle Royale- spel som Fortnite och PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG).  Spelen fungerar enligt en princip om last man standing, dvs sista överlevande spelare eller lag vinner. Rent tekniskt handlar det om tredjepersonsskjutare. Med det menas att man ser hela sin karaktär bakifrån och ser alltså alla rörelser som när karaktären lägger sig ner eller tar skydd.  Inom esport kan man titta efter samma egenskaper som för FPS-spelen. Spelare måsta vara träffsäkra och ha snabba reflexer för att lyckas vinna en omgång.