Chatta med oss 0101821513 mail

Betting och esport: En komplett guide för nybörjare

Uppdaterat:30 JUN. 2023

Vad är esport?

Esport, eller elektronisk sport, är tävlingsinriktat datorspelande där individuella spelare och lag tävlar mot varandra för att vinna prispengar och prestigefyllda titlar. Esport har vuxit enormt i popularitet under de senaste åren, och miljontals människor följer nu sina favoritspel och lag via livestreaming och turneringar.

Vad är betting?

Betting är en form av spel där du satsar pengar på utfallet av en händelse, vanligtvis en sportmatch eller tävling. Om ditt val vinner får du tillbaka dina insatser plus en vinst baserad på oddset. Många människor tycker att betting gör det roligare att följa sport och tävlingar, eftersom det ger en extra spänning att ha pengar på spel.

Hur fungerar odds i betting?

Olika typer av odds

Odds är de siffror som används för att uttrycka sannolikheten för att en viss händelse inträffar. Det finns flera olika sätt att uttrycka odds, inklusive decimalodds, bråkodds och amerikanska odds. I Sverige är decimalodds det vanligaste formatet, där oddset uttrycks som en decimal, till exempel 2,00.

Odds och sannolikhet

Odds används för att bestämma hur mycket pengar du kan vinna om du satsar på en viss händelse och ditt val visar sig vara korrekt. Ju högre oddset, desto större är den potentiella vinsten, men desto mindre är sannolikheten för att händelsen inträffar. Oddsen bestäms av spelbolagen och kan påverkas av flera faktorer, såsom lagens form, skador och allmänna förväntningar.

Grundläggande bettingstrategier

Bankroll management

Bankroll management är en viktig del av bettingstrategi, oavsett vilken sport du satsar på. Det handlar om att förvalta dina tillgängliga pengar på ett ansvarsfullt sätt och undvika att satsa för mycket av din bankrulle på en enda match eller händelse. Genom att följa en bankroll managementstrategi kan du minimera riskerna och öka dina chanser att vara framgångsrik i längden.

Value betting

Value betting innebär att du försöker hitta spel där oddsen är högre än den verkliga sannolikheten för att händelsen inträffar. Genom att konsekvent satsa på sådana spel kan du i teorin öka din avkastning över tid. Detta kräver dock att du är mycket kunnig om esport och kan göra noggranna bedömningar av lag, spelare och matchförhållanden.

Arbitrage betting

Arbitrage betting, eller ”arbing”, är en strategi där du satsar på alla möjliga utfall av en match hos olika spelbolag för att garantera en vinst oavsett resultatet. Detta är möjligt när det finns skillnader i oddsen mellan olika spelbolag. Arbitrage betting är en riskfri strategi, men kräver mycket tid och arbete för att hitta lämpliga spel och kan vara svårt att genomföra i praktiken.

betting esport guiden

Populära esportspel att betta på

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO)

CS:GO är en populär förstapersonsskjutare som har en stor esportscen med tävlingar och turneringar över hela världen. Spelet är lagbaserat och kräver mycket strategi och samarbete, vilket gör det till en spännande esport att följa och betta på.

League of Legends (LoL)

LoL är ett online-multiplayer-battle arena-spel (MOBA) som är känt för sina intensiva lagbaserade strider och stora utbud av spelbara karaktärer. Spelet har en enorm esportscen och turneringar som League of Legends World Championship lockar miljontals tittare från hela världen.

Dota 2

Dota 2 är ett annat MOBA-spel som liknar League of Legends, men med en något högre inlärningskurva och en något annorlunda spelstil. Dota 2 har en stark esportscen och The International, spelets största turnering, har några av de största prispotterna inom esport.

Overwatch

Overwatch är en lagbaserad förstapersonsskjutare som kombinerar snabba skottkämpar med unika förmågor och roller. Spelet har en växande esportscen, med Overwatch League som den mest prestigefyllda turneringen. Overwatchs unika karaktärer och snabba spelstil gör det till en spännande esport att följa och betta på.

Välja en bettingsida för esport

Bettinglicenser och säkerhet

När du väljer en bettingsida för esport är det viktigt att kontrollera att de har en giltig spellicens, till exempel från Spelinspektionen i Sverige. En licens garanterar att bettingsidan följer lagar och regler för ansvarsfullt spelande och att dina pengar och personuppgifter skyddas.

Bra utbud av esportmatcher

För att få ut det mesta av din esportbetting är det viktigt att välja en bettingsida som erbjuder ett brett utbud av matcher och turneringar att satsa på. Detta inkluderar både stora internationella tävlingar och mindre regionala turneringar, samt en mängd olika spel och marknader att välja mellan.

Goda betalningsalternativ

En bra bettingsida för esport bör erbjuda flera olika betalningsalternativ, såsom kredit- och betalkort, e-plånböcker som Skrill och Neteller, och eventuellt även kryptovalutor som Bitcoin. Det är också viktigt att bettingsidan behandlar uttag snabbt och utan onödiga avgifter.

Sammanfattning

Odds, betting och esport är en spännande kombination som erbjuder både underhållning och möjligheter att tjäna pengar. Genom att förstå hur odds fungerar, följa grundläggande bettingstrategier och välja en betrodd bettingsida kan du öka dina chanser att njuta av esportbetting och göra framgångsrika satsningar. Kom ihåg att spela ansvarsfullt och ha kul!

Vanliga Frågor