Chatta med oss 0101821513 mail

Betting

Betta på tennis – en rolig hobby!

Publicerad:

Skrivet av:Fredrik Eliasson

Verifierat av

Jonas W

Att betta på tennis blir allt mer populärt förvånar oss inte på Speltipsar.se.
Att många spelar på tennis i Sverige är inte direkt någon överraskning. Vilket annat litet land kan stoltsera med tennislegender av samma kaliber som Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg?. Under deras storhetstid blev Sverige tennistokigt. På senare år har det varit mer sparsmakat med framgångar. Robin Söderling visade stor potential och nådde flera Grand Slam-finaler innan han fick karriären förstörd av körtelfeber. Lyckligtvis har vi fortfarande tennisbetting medan vi väntar på nästa stjärnskott. Spelare som Federer, Nadal och Djokovic till de bästa genom alla tider. Det gäller att njuta innan de går i pension, och varför inte även tjäna en slant samtidigt genom att lägga några smarta spel?

Betta på tennis
Betta på tennis

Vad som utmärker tennisbetting

Tennis är ingen lagsport till skillnad från fotboll och ishockey. Individen står i fokus och mycket handlar om att vara mentalt stark. Ibland har en spelare ett gyllene läge att serva hem matchen och ta hem miljoner i prispengar, bara för att få nervdaller och börja göra dubbelfel och andra enkla misstag. Andra gånger blir spelare störda av publiken eller felaktiga domslut och tappar koncentrationen fullständigt.

Tennismatcher kan heller inte sluta oavgjort. Om förhållandena blir för dåliga med regn eller mörker kan de ibland skjutas upp till dagen efter, men matcherna måste alltid ha en segrare. Det är ingen nackdel för dig som spelare. Du slipper gardera dig mot att ett förargligt kryss ska förstöra ett välplanerat systemspel. Nackdelen är att oddsen inte alltid är lika höga som i andra sporter. Högt rankade favoriter ger ibland pinsamt låga odds när de ska möta någon lågt rankad kvalspelare, men det kan hanteras bland annat genom handicap-betting som vi ska se senare.

Något annat som är glädjande med tennis är att sporten är jämställd. Damtennisen har lika höga prispengar som herrtennisen och den kan vara minst lika spännande och sevärd. Att tennis även spelas inomhus förlänger säsongen. Gillar du tennisbetting kan du spela nästan hela året runt.

Vilka är de stora tennisevenemangen?

Herrarna spelar på ATP-touren som är en serie turneringar som spelas världen över. I turneringarna samlar de poäng som sedan ligger till grund för deras ranking. Damernas motsvarighet kallas WTA-touren. En ATP 250 turnering ger till exempel 250 rankingpoäng till vinnaren och en Masters 1000 ger 1000 poäng. Allra störst är dock Grand Slam-turneringarna. Hela 2000 poäng ges till segraren och det finns 4 st:

 • Australian Open
 • French Open
 • Wimbledon
 • US Open

Det finns också en rad lagtävlingar:

 • Davis Cup – herrlandslag gör upp i en internationell turnering.
 • Fed Cup – damlandslag gör upp i en internationell turnering.
 • Hopman Cup – en turnering med mixed lag.
 • OS i tennis – Både herrar och damer gör upp om medaljer i OS.
Tennis Betting

Grand Slam-turneringarna är störst inom tennis och får mest uppmärksamhet. Den som vunnit flest Grand-Slam titlar brukar ses som den bästa spelaren genom tiderna. Även om du normalt inte bettar så mycket på tennis är det värt att ta chansen under dessa 4 turneringar och är du riktigt tennis intresserad hör de garanterat till årets höjdpunkter. Möjligheterna till livestreaming och livebetting är otroligt bra.

Hur du bettar på tennis

Vanligast är att spela på vinnaren av matchen. I tennis är hemmaplan och bortaplan inte så relevant, eftersom det är en internationell tour där turneringar hålls i världens alla hörn. De mest populära spelarna brukar dock ha mest publikstöd och ibland kan en spelare ha viss hemmafördel, inte minst om turneringen går i det egna hemlandet.

För ännu bättre odds kan du spela på turneringsvinnare. Är du helt säker på att en viss spelare kommer nå finalen och vinna den får du sämre odds om du väntar till semifinal eller final. Du kan istället lägga ett spel på turneringsvinnare redan innan turneringen kör igång och därmed få höga odds.

Andra typer av vanliga spel på tennis är:

 • Vinnare första set – vilken spelare som tar hem set nr 1
 • Över/under antal games – Om matchen kommer innehålla över eller under ett visst antal games.
 • Korrekt set resultat – Hur set resultatet ser ut, till exempel om en spelare vinner en 3-set match med 2-0 eller 2-1.
 • Först till x games – första spelaren att nå ett på förhand givet antal games.
 • Först till x set – första spelaren att nå ett på förhand givet antal set.
 • Tiebreak – om matchen kommer innehålla ett tiebreak (nå 6-6 i ett set för att sedan avgöras i tiebreak)

Ett annat ovärderligt tips för tennisbetting är att spela på matchhandicap. Den typen av handicap-betting ger en av spelarna antingen en fördel eller en nackdel. Låt oss säga att en högt rankad favorit som Novak Djokovic ska spela en lågt rankad spelare. Att spela på Djokovic som vinnare av matchen kanske bara ger 1,05 ggr pengarna, dvs du vinner bara 5 kr på en satsad hundralapp. Då kan du välja att ge Djokovic ett matchhandicap på -5 games. Utklassar han sin motståndare med 6-2, 6-1 är det inga problem, eftersom det blir 12-3 i games och även med -5 så vinner Djokovic 7-3.

Blir det en jämn match som slutar 6-4, 6-4 är situationen annorlunda, eftersom Djokovic inte vann med tillräcklig marginal. Med -5 blir det 7-8 i games för motståndaren. Fördelen är att oddset kan bli mycket högre med handicap-betting. Kanske får du runt 1,8 ggr pengarna istället för 1,05 om du spelar med handicap.

Under livebetting är det vanligt att spela på vem som vinner nästa poäng eller resultatet i specifika games, till exempel om de slutar 40-0, 40-15 eller går till deuce (40-40). Livebetting på tennis kan vara riktigt actionfyllt, men ofta måste du förlita dig på magkänslan när du spelar på enskilda poäng.

Övriga bettingtips för tennis

I tennis finns inga medspelare som kan rädda upp situationen om en spelare har en dålig dag. Därför måste du vara duktig på att bedömma individer och hur dagsformen ser ut. Lyckligtvis brukar det finnas gott om statistik för just tennis. Du kan titta på inbördes möten, hur spelaren presterade i sin senaste turnering, hur många serveess spelaren gjorde i sin senaste match, hur många enkla misstag spelaren gjorde osv. Snart lär du ha en ganska bra bild om spelaren kommer prestera eller ej.

En spelares världsranking säger rätt mycket i tennis. När en spelare rankad topp 5 möter en spelare rankad utanför topp 100, då måste något extraordinärt hända för att favoriten ska förlora. Skillnaden är ofta så stor att om de spelade 10 gånger, skulle favoriten också vinna 10 gånger (om inte en skada inträffar). Att satsa på stora skrällar blir nästan alltid önsketänkande. Självklart finns det undantag, men ska du betta på stora skrällar det måste du ha en bra motivering, till exempel att den lågt rankade spelaren är i sitt livs form. Ett bättre alternativ brukar vara att titta på handicap-marknaden.

Underlaget spelar stor roll. Vissa spelare är otroliga på långsamma underlag som grus, men i det närmaste hopplösa på snabba underlag som gräs. De flesta spelare har någon form av favoritunderlag. Spelare med en riktig kanon-serve brukar gynnas av gräs eller en snabb inomhusbana. Andra spelare är duktiga i att glida på grus och hinna upp omöjliga bollar på långsamma underlag, vilket är en av de stora hemligheterna bakom Rafael Nadals stora framgångar i Franska Öppna.

Glöm heller inte bort skador och skadekänningar. Tennissäsongen är lång och få spelare går igenom en hel säsong utan att få någon form av problem. Rygg, axlar och knän drabbas ofta och får en spelare behandling under en match eller rentav ger upp en match, då måste du vara försiktig med dina insatser för spelarens nästkommande match. Upptäcker du en allvarlig skadekänning med egna ögon kan du utnyttja läget under livebetting och till exempel spela på att motståndaren vänder matchen. Går en spelare sönder när de har 2-0 i set och 5-0 games i en 5-set match kan de teoretiskt fortfarande förlora. Det finns ingen matchtid som de kan vänta ut, utan de måste hitta en väg att vinna de sista poängen.

Sammanfattning om att betta på tennis

 • Tennis är stort inom sportbetting och i Sverige finns ett stort tennisintresse på grund av våra historiska framgångar
 • Det mentala spelet är viktigt och matcher kan inte sluta oavgjort.
 • Herrtennisen och damtennisen är jämställd och båda är sevärda och underhållande.
 • De 4 Grand Slam-turneringarna är överlägset störst inom tennis.
 • Matchvinnare och turneringsvinnare är vanliga sätt att spela, men det finns även gott om andra alternativ.
 • Handicap-betting är bra för att hantera låga odds på storfavoriter inom tennis.
 • Gör analyser och använd den senaste statistiken för att öka dina chanser att vinna.