Chatta med oss 0101821513 mail

Bäst fotbollslag i Tyskland

Publicerad:

Skrivet av:Fredrik Eliasson

Verifierat av

Jonas W

Tysk fotboll är synonymt med framgång, det lag som är bäst fotbollslag i Tyskland tillhör som regel även ett av de främsta lagen i Europa. De tyska klubblagen går som regel långt i de olika europeiska cuperna och det tyska landslaget tillhör i princip alltid favoriterna för att ta hem guldet. Detta gäller oavsett om det är fråga om EM eller VM. Gary Lineker yttrade vid ett tillfälle följande klassiska citat: “Fotboll är ett enkelt spel: 22 spelare jagar en boll i 90 minuter och i slutändan vinner alltid tyskarna.” Citatet säger en hel del om tysk fotboll, framförallt som det kommer från en engelsk legendar på fotbollsplanen. 

Tyskland tillhör dessutom världseliten inom både herrfotbollen och damfotbollen. Detta är något som både svenska klubblag och de svenska landslagen bittert har fått erfara när man vid ett antal tillfällen fått respass ut ur olika turneringar av tyska lag. De tyska framgångarna är inte någon slump. Det tyska fotbollsförbundet bedriver sedan lång tid ett målmedvetet och idogt arbete för att skapa bästa möjliga förutsättningar för klubbarna att utbilda tränare och spelare enligt den tyska modellen. Utan detta arbete hade de tyska lagen inte nått de framgångar som de har gjort under lång tid. 

Det bästa herrfotbollslaget i Tyskland

Även om tyska klubblag generellt håller en hög nivå finns det en klubb som helt dominerar när man diskuterar vilket lag som är bäst fotbollslag på herrsidan – Bayern München. Det finns inte något annat lag i Tyskland som ens är i närheten av Bayern Münchens framgångar, vare sig på nationell eller europeisk nivå eller för den delen vad avser antalet landslagsspelare. Sedan 1932 har Bayern München vunnit Bundesliga vid inte mindre än 31 tillfällen. Detta ska jämföras med FC Nürnberg på andra plats med nio titlar och Borussia Dortmund på tredje plats med åtta titlar. Lägg till detta sex titlar i Champions League och ytterligare ett antal titlar i europeiska cuper som Cupvinnarcupen, UEFA-cupen med flera. Siffrorna talar sitt tydliga språk och det råder inte någon tvekan om att Bayern München är det mest framgångsrika och bästa fotbollslaget i Tyskland, både i nutid och ur ett historiskt perspektiv. 

Bäst fotbollslag i Tyskland
Bästa fotbollslagen i Tyskland är..?

Det bästa tyska herrfotbollslaget i Tyskland under de kommande åren 

Tysk fotboll är oerhört välorganiserad samtidigt som fotboll är den mest populära sporten i Tyskland. Allt talar för att denna utveckling kommer att fortsätta med följd att Tyskland kommer att fortsätta producera toppspelare både inom herr- och damfotbollen. Vi kommer därför att kunna fortsätta njuta av bra fotboll på toppnivå i Bundesliga samtidigt som de tyska lagen kommer att tillhöra toppen i de europeiska cuperna. 

Bayern München kommer med all säkerhet att fortsätta dominera Bundesliga och med jämna mellanrum vinna en och annan europeisk cuptriumf. Det finns inte något annat lag i Tyskland som har samma ekonomiska resurser som Bayern München, inget lag är egentligen i närheten. När någon av de andra tyska klubbarna upptäcker och fostrar en talang utöver det vanliga brukar det endast vara en tidsfråga innan han värvas av Bayern München. Detta innebär att de andra klubbarna aldrig får möjlighet att bygga upp lag som på allvar kan hota Bayern Münchens dominans. 

Det bästa damfotbollslaget i Tyskland

Bundesliga för damer är betydligt jämnare än herrarnas motsvarighet. I damligan finns det inte någon klubb som har dominerat på samma sätt som Bayern München har gjort bland herrarna. Det lag som har vunnit flest titlar är SSG Bergisch Gladbach med nio titlar följt av FFC Frankfurt med sju titlar och därefter Turbine Postdam, Vfl Wolsburg och TSV Tiegen med vardera sex titlar. 

Dessa siffror är emellertid baserade på historisk data sedan Bundesliga för damer bildades 1974. Ser man på utvecklingen under de senare åren blir bilden en annan. Sedan säsongen 2014-2015 har Bayern München och VfL Wolfsburg varit ensamma damer på täppan och ensamma lagt beslag på de två första platserna. Vid fyra tillfällen har VfL Wolsburg varit det bästa laget i Tyskland och vid tre tillfällen är det Bayern München som har dragit det längsta strået. Mot denna bakgrund är det för tillfället inte möjligt att utse ett enda lag till det bästa damlaget i Tyskland. Istället får man utnämna VfL Wolfsburg och Bayern München till gemensamma vinnare av titeln som bäst fotbollslag i Tyskland.  

Det bästa tyska damfotbollslaget i Tyskland under de kommande åren 

Generellt kommer tysk damfotboll att vandra samma väg som herrarna. Det vill säga att de tyska klubbarna kommer att fortsätta producera toppspelare som vi kommer att kunna njuta av såväl i Bundesliga som i de europeiska cuperna. Dessutom kommer det tyska damlandslaget att vara med och slåss om både EM-titeln och VM-titeln vid varje mästerskap. 

På klubbnivå är utvecklingen mer oviss och intressantare jämfört med herrarnas situation.  Även om Bayern München tillhör ett av de bästa lagen i Bundesliga för damer är man inte dominerande på samma sätt som Bayern Münchens herrlag är. Det är fortfarande möjligt för andra klubbar än Bayern München och VfL Wolfsburg att aspirera på Bundesligatiteln. Detta gäller framför allt om någon av de andra klubbarna lyckas att finna en eller ett par riktigt stora sponsorer. På damsidan är det fortfarande möjligt att bygga upp ett topplag utan att ha tillgång till ens en bråkdel av de pengar som krävs på herrsidan. Det är inte omöjligt att så sker och att Bayern München och VfL Wolfsburg därmed får en intressant kamp om titeln som bäst fotbollslag i Tyskland. 

Lämna en kommentar