Chatta med oss 0101821513 mail
Uppdaterat:23 SEP. 2022

Om du läser det här är det troligt att du älskar basket. Och varför inte? Basket är en av de mest spännande och utmanande sporterna i världen. Det är också en av de mest populära. I nästan vilket land du än åker till kommer du att hitta människor som spelar eller tittar på basket.

Från pick-up-spel på gatan till professionella turneringar – basket har något för alla. Om du vill förbättra ditt spel, oavsett om du är nybörjare eller expert, kan du läsa vidare för vår ultimata guide till basket

1. Vad är basket och varifrån kommer sporten?

Basket är en sport som spelas av två lag med fem spelare vardera på en rektangulär plan. Målet med spelet är att skjuta en boll genom en korg som är placerad tre meter över marken i varje ände av planen. Poäng görs genom att skjuta bollen genom korgen, och det lag som har flest poäng vinner spelet.

Basketboll uppfanns 1891 av Dr. James Naismith, en idrottslärarepå ett YMCA i Springfield, Massachusetts. Han letade efter ett sätt att hålla sina elever aktiva inomhus under vintermånaderna. Den första basketmatchen spelades med en fotboll och två persikokorgar som spikades fast på balkongen i gymnastiksalen.

2. Hur man spelar basket

Basketboll spelas mellan tvålag med fem spelare i varje lag, med fyra spelare på planen samtidigt. Spelet spelas på en rektangulär plan och poängen görs genom att skjuta bollen genom en korg som är placerad tre meter över marken i varje ände av planen.

Det lag som har flest poäng i slutet av spelet vinner. Om det står lika i slutet av ordinarie tid spelas förlängningsperioder tills ett lag har fler poäng än det andra i slutet av en förlängningsperiod.

Basket den ultimata guiden
Basket – allt du kan tänkas behöva veta!

3. Basketutrustning och tillbehör

Basketboll spelas vanligtvis med en läder- eller syntetboll som är uppblåst med luft. Bollens storlek och vikt varierar beroende på spelarnas ålder och kön.

Spelarna bär shorts och tröjor med nummer på så att de kan identifieras av sina lagkamrater och motståndare. Sneakers eller andra lämpliga skor används för att skydda fötterna och ge dragkraft på marken.

4. Spela basket inomhus och utomhus

Basket kan spelas både inomhus och utomhus. Spelet spelas vanligen på en plan i lövträ, men kan också spelas på betong, asfalt eller något annat plant underlag.

Storleken på planen varierar beroende på spelarnas ålder och kön, men är i allmänhet cirka 28 meter lång och 15 meter bred. Korgarna är placerade tre meter över marken i varje ände av banan.

5. Grundläggande basketkunskaper

Skjuta, dribbla och passa är de tre grundläggande färdigheter som krävs för att spela basket.

  1. Skjuta: Att skjuta är att försöka göra poäng genom att kasta bollen i korgen. Spelare kan skjuta bollen från vilken plats som helst på, men de vanligaste skotten tas innanför trepunktslinjen.
  2. Dribbla: Dribbling är att studsa bollen på marken medan man rör sig. Spelare kan dribbla med båda händerna, men måste hålla handen ovanpå bollen och får inte dubbeldribbla (studsa bollen med en hand, ta upp den och dribbla med den andra).
  3. Passa: Passning är att kasta bollen till en lagkamrat. En spelare kan passa bollen till vilken lagkamrat som helst som är inom räckhåll, men får inte korsa halvfältslinjen medan han eller hon håller bollen.

6. Basketövningar för spelare på alla nivåer

Det finns många olika övningar som spelare kan använda för att förbättra sina basketkunskaper. Vissa övningar är utformade för specifika färdigheter, som t.ex. skytte eller dribbling, medan andra är utformade för att förbättra konditionen eller spelet.

7. Baskettips för nybörjare

Om du precis har börjat är det här några tips som hjälper dig att komma igång:

  • Hitta en bra tränare eller mentor som kan lära dig grunderna i spelet.
  • Börja med att spela mot spelare på liknande nivå så att du kan tävla och förbättra dig.
  • Fokusera på att utveckla dina färdigheter i skytte, dribbling och passning.

8. Basketspel och turneringar

Basketturneringar är ett utmärkt sätt att testa dina färdigheter mot några av de bästa spelarna i landet. De kan också vara väldigt roliga, särskilt om du ingår i ett lag som gör bra ifrån sig. Men innan du deltar i en turnering finns det några saker du bör tänka på. För det första ska du se till att du är förberedd både fysiskt och mentalt. Basket är en krävande sport och du måste vara i toppform för att kunna tävla på bästa sätt. För det andra ska du ta dig tid att studera de andra lagen i turneringen. Att känna till dina motståndares styrkor och svagheter kommer att ge dig en fördel på planen. Slutligen, bli inte alltför upptagen av att vinna. Det viktigaste är att ha roligt och att ha kul. Med dessa tips i åtanke kommer du garanterat att ha en fantastisk tid på din nästa basketbollsturnering.

9. Basketbollens historia

Basket är en populär sport som har sitt ursprung i USA. Man tror att spelet spelades för första gången 1891 av dr James Naismith, som arbetade som idrottslärare vid ett YMCA i Springfield, Massachusetts. Han kom på idén att använda en persikokorg som mål och upprättade ett regelverk för att göra spelet mer utmanande och spännande. Under årens lopp har basket utvecklats och blivit en av de mest populära sporterna i Amerika. I dag njuter människor i alla åldrar av den och den spelas både på amatör- och proffsnivå. oavsett om du skjuter korgar i den lokala parken eller hejar på ditt favoritlag från läktaren är basket ett utmärkt sätt att njuta av vänskaplig tävling och få lite motion. Så nästa gång du letar efter något roligt att göra, kom ihåg att basket alltid är ett alternativ.

Basketproffs
En spelares försök till dunk blockeras

10. Basketligorna du ska känna till

De största basketligorna i världen är NBA i USA och Euroleague i Europa. NBA anses allmänt vara den bästa basketligan i världen och här finns några av de bästa spelarna i världen. Euroleague är också en mycket konkurrenskraftig liga, och den innehåller många av de bästa lagen från hela Europa. Båda ligorna lockar ett stort antal fans, och de är båda mycket populära bland vadslagare. NBA brukar dock anses vara den mer prestigefyllda av de två ligorna, och den lockar ofta till sig större folkmassor och högre TV-tittarsiffror.

SBL är även värt att känna till för dig som svensk då det är den Svenska Basket Ligan! Den konkurrerar dock inte på något sätt med NBA eller Euroleague av förklarliga skäl!

11. Berömda basketspelare förr och nu

Några av de mest kända basketspelarna i världen har stått på planen genom åren. Från Michael Jordan och Kobe Bryant till LeBron James och Steph Curry har dessa idrottare bländat publiken med sin skicklighet och atletiska förmåga. Varje spelare har bidragit till att forma spelet på sitt eget unika sätt, och deras arv kommer att fortsätta att inspirera framtida generationer av spelare. Även om det finns för många storheter för att räkna upp dem alla, är några av de mest ikoniska spelarna i basketbollens historia Bill Russell, Magic Johnson, Larry Bird och Shaquille O’Neal. Dessa idrottare har lämnat ett outplånligt avtryck på spelet och deras inverkan kommer att märkas i många år framöver.

12. Basket i populärkulturen

Basketspelet har varit en källa till underhållning och inspiration för människor runt om i världen i mer än ett sekel. Under de senaste decennierna har basketbollens popularitet exploderat, delvis tack vare framväxten av globala superstjärnor som Michael Jordan och LeBron James. Spelet har också haft en framträdande plats i populärkulturen, med filmer som ”Hoosiers” och ”Space Jam” som har fångat publikens fantasi. Eftersom spelet fortsätter att öka i popularitet är det troligt att vi kommer att få se ännu mer underhållning med basket-tema under de kommande åren.

Betting och basket?

Att denna sport är underhållande finns det väl inget tvivel om – enligt bettingsidor.co har man analyserat livebetting marknaden och noterat att basket blivit en allt mer populär sport att betta på, och intresset bara ökar!

13. Kvinnlig basket

Dambasket är en populär sport som spelas på universitetsnivå, professionell nivå och internationell nivå. Idag spelas dambasketboll av miljontals människor runt om i världen och är en av de mest populära sporterna för kvinnor och flickor. Spelet är snabbt och spännande och kräver både individuella färdigheter och lagkunskaper. De grundläggande reglerna för dambasketboll liknar dem för herrbasketboll, men det finns några viktiga skillnader. Till exempel är dambanorna vanligtvis mindre än herrbanorna och spelet spelas med fem spelare på varje sida i stället för tio. Dambasket är en spännande sport som erbjuder möjligheter till både individuellt spel och lagspel. Oavsett om du är ett fan av sporten eller om du vill engagera dig finns det något för alla.

14. Basketbollens framtid

Basketspelet har kommit långt sedan den enkla starten för nästan hundra år sedan. I dag är det en av de mest populära sporterna i världen, med miljontals fans och spelare i alla åldrar. Men hur ser framtiden ut för detta älskade spel?

Det råder ingen tvekan om att basket kommer att fortsätta att öka i popularitet under de kommande åren. I och med globaliseringen av sporten exponeras fler och fler människor för den och blir förälskade i den. Dessutom ger de digitala mediernas ständigt ökande popularitet nya plattformar för basketfans som vill komma i kontakt med varandra och följa sina favoritlag och -spelare. I takt med att sporten fortsätter att utvecklas finns det ingen aning om vilka spännande nyheter vi kan förvänta oss att få se i framtiden.

En sak är säker: basket kommer att förbli en av världens mest populära sporter under många år framöver. Tack vare dess snabba action, tävlingsanda och förmåga att föra människor samman kommer basket att fortsätta att fängsla fans runt om i världen i generationer framöver.

15. Slutsats

Jag hoppas att den här guiden har gett dig en bättre förståelse för basketsporten. Oavsett om du precis har börjat eller är en erfaren spelare finns det alltid utrymme för att förbättra dina färdigheter. Fortsätt att träna och ge aldrig upp din kärlek till spelet. Med hårt arbete och hängivenhet kan du uppnå vad du vill.

Basket är en fantastisk sport som kan utövas av människor i alla åldrar och på alla kunskapsnivåer. Jag uppmuntrar dig att gå ut och ge den ett försök. Du kanske överraskar dig själv om hur mycket du tycker om det. Tack för att du läste!